„Condiţiile specifice acestei perioade impun unele măsuri privind amplasarea culturilor de toamnă, eliberarea şi pregătirea terenului prin metode tehnologice adaptate acestor condiţii, astfel încât semănatul culturilor să poată fi realizat în perioada optimă şi la parametri de calitate cât mai apropiaţi de cerinţele culturilor”, potrivit Ministerului Agriculturii.
Recomandările tehnologice privind exploatarea terenului în aceasta toamnă sunt postate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi se referă în principal la aspecte legate de amplasarea culturilor şi lucrările solului pentru culturile de orz şi grâu de toamnă, fertilizarea cu azot şi fosfor, sămânţa şi semănatul, combaterea bolilor şi dăunătorilor, combaterea buruienilor, folosirea regulatorilor de creştere şi irigarea.
“Condiţiile climatice din vară-toamnă, caracterizate prin frecvenţa ridicată a anilor secetoşi, în special în zonele din S şi S-E ale ţării, precum şi ponderea ridicată a premergătoarelor care eliberează terenul târziu, determină extinderea metodelor noi de tocare a resturilor vegetale, o dată cu recoltarea, şi de pregătire a terenului prin lucrări cu cizelul, grapa cu discuri sau agregate multifuncţionale, precum şi a semănatului direct al grâului şi orzului”, se arată în Recomandările oficialilor.
Agricultorii pot găsi pe site sfaturi privind modalităţile de combatere a dăunătorilor şi buruienilor, precum şi metode optime de fertilizare.
“În condiţiile din această toamnă, irigarea pentru stimualrea răsăririi plantelor poate reprezenta o măsură tehnologică deosebit de importantă. În foarte mulţi ani cu toamne secetoase, folosirea unei norme de 300-500 m3/ha pentru stimularea răsăririi creează condiţii de răsărire şi consolidarea culturii, cu premise de a obţine sporuri semnificative de producţie (1,0 – 2,5 t/ha)”, se mai arată în document.
Ministerul Agriculturii combate seceta cu un set de “Recomandări privind exploatarea terenului în această toamnă”

6 octombrie 2011, 14:36
Ultima modificare în 6 octombrie 2011, 17:36
Oficialii Ministerului Agriculturii sunt îngrijoraţi de efectele pe care seceta din această perioadă ar putea să le producă asupra producţiei de anul viitor şi au decis să apeleze la specialiştii Academiei de Ştiinţe Agricole pentru realizarea unui set de „Recomandări tehnologice privind exploatarea terenului în această toamnă”, care ar trebui avute în vedere de agricultori.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook