În compania în care muncesc, creativitatea şi curajul sunt considerate unele dintre cele mai importante atribute ale liderilor. În cadrul ultimului modul de training dintr-un program internaţional de leadership, pe care îl urmez de câţiva ani, am avut ca temă găsirea şi explorarea unei surse de inspiraţie care să ne ajute să ne dezvoltăm aceste laturi. După discuţii aprinse în echipa formată din colegi din 11 ţări, am ales poporul argentinian. Dincolo de faptul că, în industria publicităţii mondiale, cota creativilor argentinieni este printre cele mai înalte, am încercat să înţelegem motorul acestui popor, a cărui economie şi-a revenit aproape complet, după cumplita criză economică din 2001. Şi asta în doar şapte ani.

În întâlnirile avute cu filosofi argentinieni, artişti, specialişti IT, cercetători ştiinţifici, fermieri, profesori universitari şi studenţi, m-au frapat asemănările dintre noi şi ei.

Argentinienii sunt un popor aflat într-o continuă căutare a identităţii. Trăiesc într-un paradox: sunt în acelaşi timp grandioşi, dar au foarte puţină stimă de sine. Nu m-am mirat când am aflat că în Buenos Aires există cel mai mare număr de psihologi pe cap de locuitor.

Realităţile cotidiene, economice, sociale, culturale sunt extrem de dure pentru majoritatea populaţiei. Şi totuşi, absolut toţi cei pe care i-am întâlnit vorbeau cu o imensă pasiune şi mândrie despre ceea ce fac şi despre faptul că sunt argentinieni. Recunosc că am fost puţin invidioasă. În viaţa mea de zi cu zi, profesională, socială, culturală, întâlnesc această pasiune şi mândrie foarte rar. Sunt înconjurată de oameni extraordinari, colegi, prieteni, clienţi, parteneri, muncesc într-o industrie care are „double digit growth“ în ultimii ani, dar văd rar oameni atât de fericiţi, de optimişti.

Împreună cu colegii de training, am realizat că argentinienii sunt oameni care au pierdut şi au suferit atât de mult în istoria lor recentă, încât au învăţat să privească viaţa cu mult mai multă detaşare. Au curajul şi entuziasmul celor care ştiu cum e să piardă, sunt aproape siguri că într-o zi viaţa îi va încerca din nou şi trăiesc fiecare zi ca şi cum n-ar avea nimic de pierdut.

Cred astăzi că unul dintre secretele revenirii economice atât de rapide e legat de pasiunea lor pentru viaţă. Sunt aproape sigură că modul în care oameni necunoscuţi dansează tango, obraz lângă obraz, cu ochii închişi, în celebrele săli „milonga“, precum şi cel în care trăiesc suporterii un meci pe stadionul River Plate, are legătură cu asta şi i-a ajutat.

Ne mândrim când spunem că reprezentăm o insulă de latinitate, înconjuraţi de popoare slave. Mă întreb dacă încercarea de a dansa tango, cu ochii închişi, ar putea trezi şi în noi acea pasiune pentru viaţă şi optimism care să ne facă mai fericiţi. Şi bănuiesc că n-am putea afla răspunsul decât îndrăznind, atât în business, cât şi în viaţă.

Manuela Necula este Head of Country, Ogilvy Group

Capital – Editia nr. 21, data 28 mai 2008