O analiză realizată de Organizația Mondială a Sănătății scoate la iveală faptul că 46 de milioane de oameni la nivel mondial au fost excluși de pe listele de vaccinare anti-Covid. Potrivit The Guardian, în cazul în care toți ar fi adunați la un loc, ar atinge dimensiunea numerică a populației din Spania.

De menționat este faptul că, printre persoanele excluse din programul de vaccinare se regăsesc 5,6 milioane de persoane strămutate în urma celor aproape șase decenii de război civil în Columbia, sute de mii de refugiați din Kenya și Siria, dar și aproape 5 milioane de imigranți din Ucraina.

În ceea ce privește țările care îi exclud pe aceștia, India, Nigeria și Indonezia sunt primele la acest capitol, OMS nedorind să detalieaze care ar fi restul țărilor de pe acestă listă.

În acest context, organizațiile internaționale de sănătate au luat în considerare problema populațiilor excluse de luni de zile, fiind aprobată în martie înființarea unei rezerve din programul internațional Covax prin care să se asigure doze de vaccinare și pentru aceste categorii vulnerabile.

Câte persoane ar putea primi acest sprijin

Mai exact, 5% din dozele alocate țărilor sărace prin Covax urmează să fie redirecționate în scopul sprijinirii comunităților excluse. Legat de fonduri, acestea urmează să fie administrate de ONG-uri precum Medici fără Frontiere.

Doar 33 de milioane de persoane ar putea să beneficieze de acest mecanism, aici încadrându-se cele care sunt cele mai expuse riscului, respectiv persoane în vârstă, sau care au comorbidități. Totuși nu a fost stabilit încă cum se va proceda cu restul până la 46 de milioane.

De cealaltă parte, Organizațiile umaniste sunt de părere că în cazul în care toți imigranții, refugiații și alte populații vulnerabile ar fi incluse în planurile naționale, tot ar mai exista între 60 și 80 de milioane de oameni care trăiesc în teritoriile deținute de rebeli din întreaga lume și la care este greu de ajuns.

Experții în sănătate publică pe de altă pare au o altă părere. Mai exact, aceștia susțin că planurile de vaccinare care exclud aceste categorii vulnerabile ar putea duce la efecte dramatice.

Milioane de oameni pot transmite virusul mai departe

Astfel, oamenii nevaccinați rămân vulnerabili în fața virusului și îl pot transmite mai departe, favorizând apariția de noi mutații care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor anti-Covid. Totodată, având în vedere faptul că cei mai mulți migranți circulă dintr-o țară în alta riscul apariției de noi variante este și mai mare.

Nadia Hardman, cercetător în domeniul drepturilor refugiaților și al migranților susține că nimeni nu este în siguranță, iar situația din India și Marea Britanie este una extrem de gravă.

Aceasta a mai adăugat că vaccinarea trebuie efectuată pe întreg teritoriul țării pentru ca noile variante să fie izolate.

„Încă de la începutul pandemiei, cu toate restricțiile aplicate, cu testare și acces la asistență medicală pentru coronavirus, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță și acest lucru este valabil pentru programele de vaccinare. Ceea ce vedem acum în India și ceea ce am văzut în Marea Britanie este dezvoltarea de variante care se bazează și depind de faptul că o comunitate nu este imună. Este esențial ca vaccinările să se desfășoare pe întreg teritoriul, astfel încât să fie izolate variantele nou apărute și contagioase”, a declarat Nadia Hardman.

În același timp, cercetătorul susține că este extrem de necesar ca programele guvernamentale să acopere și refugiații și migranții. Un exemplu în acest sens este Libanul, care, deși a inclus cei 1,5 milioane de refugiați care reprezintă o treime din populația sa în planul său național, implicarea autorităților în a-i informa și a-i duce la centrele de vaccinare este una slabă.

În ceea ce privește stocul de urgență umanitar din Covax, orice țară poate solicita accesul, doar în circumstanțe speciale, precum fluxul unei populații numeroase de refugiați.

Totodată, există, și o „dispoziție de urgență” separată care permite țărilor să solicite o creștere imediată a dozelor suplimentare prin Covax în cazul unui focar extraordinar, potențial, precum cel pe care India l-a experimentat în ultimele săptămâni.

Până în prezent nu se știe exact care sunt țările vizate de cercetarea publicată de OMS. Un purtător de cuvânt al OMS a evitat să clarifice acest aspect, însă a subliniat faptul că, populațiile cu risc sunt adesea lăsate în urmă și sunt expuse riscului de a fi excluse din activitățile de vaccinare conduse de guverne.