Numărul total al conturilor deschise de clienţii persoane fizice ai băncilor din România se ridica la finele lunii iunie 2011 la 14.390.000, cu peste 360.000  mai puţin decât la sfârşitul lui martie şi cu peste 3 milioane mai puţin decât la jumătatea lui 2008, arată datele furnizate capital.ro de către Fondul de Grantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.
De altfel, numărul conturilor active în sistemul bancar se aflla la jumătatea acestui an la cel mai mic nivel din 2005 până în prezent. Cu toate acestea, valoarea totală a depozitelor persoanelor fizice reuşeşte să crescă lună de lună atingând la 31 iunie peste 100 de miliarde de lei. În aceste condiţii, fenomenul reducerii numărului de conturi active este explicat de specialişti în primul rând ca efect al consolidării economiilor.
Având în vedere diferenţele din ce în ce mai mari dintre dobânzile practicate de bănci la depozite, multe persoane care deţineau mai multe conturi la mai multe bănci au preferat să le strângă sub aceeaşi umbrelă la o singură bancă adică cea care oferea dobânda cea mai hună. Un alt factor al scăderii îl constituie reducerea substanţială a dobânzilor faţă de perioada de început a crizei.

Bani pierduţi în spuma mării. Dependenţi de lichiditate

Având în vedere evoluţiile din luna iulie există toate şansele ca tendinţa de desfiinţare a conturilor să se fi menţinut şi după jumătatea anului. Mai mult, am putea asista în al treilea trimestru al acestui an la o scădere a valorii totale a economiilor. În luna iulie a acestui an, cantitatea de numerar aflat în circulaţie în România a crescut cu 5,7% faţă de iunie adică cu peste 1,5 miliarde de lei. Evoluţia marchează cea mai importantă creştere lunară de la debutul crizei până în prezent şi se datorează, în primul rând retragerilor de bani pe care românii le-au operat în iulie.
“Este o creştere mare dar sezonieră. România este încă o ţară a numerarului. Românii nu plătesc cu cardul atunci când pleacă în concediu, preferă cash. De aceea este o regulă că înanite de sărbători şi în perioadele de vacanţă ei îşi lichidează depozite din bănci şi golesc cardurile. Banca Naţională trebuie să acopere această nevoie suplimentară de numerar”, explică pentru capital.ro Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
În opinia oficialului băncii centrale, acest fapt poate fi interpretat ca un semnal pozitiv. Litoralul nu a mai fost atât de plin ca anul acesta de multă vreme. Nu ştiu dacă a crescut încrederea oamenilor în economie dar este clar că vedem o uşoară revenire a poftei de consum”, a mai spus Vasilescu.