Mihai Gâdea a dat lovitura! Este dezvăluirea momentului la Sinteza Zilei. S-a aflat după 32 de ani

În ziua de 26 decembrie 1989, Marin Ceaușescu, şeful Agenţiei Economice a României din Viena, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, a fost găsit spânzurat în subsolul Reprezentanței Economice a României la Viena. După 32 de ani, fiica sa a povestit despre cum a aflat de tragica veste și a spus ce conține scrisoarea testament de 14 pagini pe care tatăl ei a lăsat-o în urmă.

„Pe 25 decembrie eram la sora mea. Fiind şi mai mică era foarte marcată. În primul rând eram marcate că nu știam nimic de tata şi de mama. Pe 28 dimineaţa, la ora 5:00 am ascultat la radio: În pivnița Agenţiei Economice din Viena a fost găsit trupul neînsuflețit al lui Marin Ceaușescu care s-a spânzurat. M-am dus am sculat-o pe sora mea şi i-am spus că a murit tata. (…) Abia la vreo două săptămâni m-am întors acasă. Pe 12 ianuarie m-am întors acasă. Mi s-a făcut percheziție în casă. Imediat după m-a sunat la telefon cineva, o voce masculină, care mi-a zis: a sosit tatăl dumneavoastră. Şi zic: Tata trăiește? Ei, trăieşte, a venit coşciugul. Veniţi să-l luați. Pe mine m-a ajutat mult Dorin Prunariu care era atunci ministrul Aviației, deci unicul nostru cosmonaut, un băiat extraordinar cu care sunt prietenă de foarte mult timp şi care a fost om atunci. Mi-a dat maşină şi tot ce trebuie”, a povestit Mihaela-Moraru Ceaușescu, fiica fratelui dictatorului Nicolae Ceaușescu la Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Au fost vehiculate tot felul de presupuneri la început

De asemenea, Mihaela Ceaușescu a explicat au fost vehiculate tot felul de presupuneri la început.

„La început au fost tot felul de presupuneri. Sora mea a plecat. În mai 1990 a plecat şi a zis că nu mai suportă calvarul acesta. La vreo doi ani jumate ne chemau la procuratură şi ne întrebau unde sunt banii, unde sunt nu ştiu ce. Eu am avut parte de un procuror foarte antipatic. Cu mama s-au purtat frumos. Pe mine m-a cam chinuit. Îmi spunea mereu că mă poate băga la beci. La vreo trei ani am aflat că imediat în 21,22 tata a fost încuiat în cameră. Avea un apartament de 3 camere, i-au luat televizorul, asta descrie tata în scrisoare.

La trei ani ne-au dat scrisoarea, pentru că tata era cercetat post mortem. Între timp, mama aflase de la o persoană că s-au purtat urât cu el, l-au încuiat în casă. Apoi i-a adus televizorul şi el credea că lucrurile se aranjează spre mai bine, aşa. Şi pe urmă scrie, „am văzut”, deci i-au adus televizorul să vadă execuția. Nu ştiu ce o fi simțit el când a văzut-o.

Subalternii îi spuneau că mama este moartă, iar noi, fetele, arestate. Tata spune că şi-a dat seama şi este prea bătrân să mai suporte. Şi el scrie acolo, de unde eu zic că poate şi-a luat viaţa singur, prefer să gândesc aşa. Scrie:  Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec. Şi descrie pe două zile: am încercat, ieri, dar nu am reuşit, cu gaze. A mai avut două tentative, cu gaze şi odată a mai încercat să se spânzure în bucătărie, dar nu a ţinut lustra, aşa descrie el. Şi el spune la un moment dat: Ce greu este să pleci, trebuie să o fac noaptea. Ziua nu se poate. Este foarte greu să pleci într-un întuneric veșnic când este soarele pe cer”, a conchis aceasta.