Anunțul a fost făcut de un reprezentant al talibanilor, Amir Khan Muttaqi, transmite AFP. Potrivit acestuia, mujahedenii nu vor lupte în orașe, iar aceasta rămâne singura soluție.

„Acum când luptele din munţi şi deşerturi au ajuns la porţile oraşelor, mujahedinii nu vor lupte în oraşe. Este mai bine ca (…) învăţaţii şi ulemalele (membri ai clerului musulman – n.red.) să folosească toate canalale pentru a intra în contact ‘ cu talibanii spre ‘a ajunge la un acord rezonabil pentru evitarea pagubelor în oraşele lor”, a transmis un reprezentant al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

În același timp, ministru al informaţiilor şi culturii în fostul regim taliban, adică dn perioada 1996-2001, Amir Khan Muttaqi conduce acum ‘Comisia de invitare şi sfătuire’ a mişcării talibane, căreia trebuie să i se adreseze cei care – militari, poliţişti, responsabili guvernamentali, funcţionari ori simplu civili – vor să se predea insurgenţilor.

Totodată, talibanii i-au mai asigurat pe locuitori „că Afganistanul va fi patria tuturor şi că nimeni nu va căuta să se răzbun”, mai spune Muttaqi într-un mesaj audio difuzat pe Twitter.

Talibanii încercuiesc mai multe provincii

De menționat este faptul că, după ce în ultimele două luni, talibaniii au cucerit mari zone rurale într-o ofensivă lansată în mai odată cu debutul retragerii forţelor străine din ţară, acum, aceștia încercuiesc mai multe capitale de provincii.

Armata afgană a devenit lipsită de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite, așa că nu a oferit decât o slabă rezistenţă şi nu mai controlează, practic, decât oraşele mari şi axele principale.

Apelul actual al talibanilor aminteşte de strategia pe care au folosit-o în timpul cuceririi puterii la mijlocul anilor 1990: asedierea localităţilor şi constrângerea şefilor tradiţionali să negocieze predarea acestora.

Amintim faptul că mai multe districte vecine cu Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, existând temerea că aceştia vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura poartă de ieşire pentru cetăţenii străini.

Totodată, în cursul zilei de marți, poliţia a anunţat că patru civili au fost ucişi şi cinci răniţi într-o explozie la Kabul, a cărei origine nu este cunoscută deocamdată.

„Explozia a avut loc în centrul capitalei, la începutul după-amiezii”, a informat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ferdaws Faramarz, fără alte detalii.