Merkel s-a predat. Astfel a evaluat George Soros acordul Uniunii Europene pe propriul său portal Project Syndicate, care publică zilnic opinii sau editoriale apărute în presa mondială. Miliardarul de origine maghiară a recunoscut dezamăgit, într-un articol publicat joi, că în dezbaterile din cadrul UE au triumfat unanim aspiraţiile lui Viktor Orbán.

Potrivit precizărilor lui Soros, regulamentului i se va ataşa o clauză care va schimba esenţa şi intenţia acestuia şi va slăbi semnificativ condiţiile privind statul de drept. György Soros menţionează, de asemenea, că, potrivit opiniei sale, aceasta este cea mai proastă afacere pe care a încheiat-o cancelarul german în cursul negocierilor privind bugetul UE.

„Tot ceea ce pot să fac este să-mi exprim indignarea morală” – scrie speculantul miliardar. Dezamăgirea lui György Soros este dovada unanimă a faptului că omul de afaceri a vrut să-şi impună propriile puncte de vedere asupra statelor membre ale UE – astfel a evaluat Balázs Bende, un important jurnalist de politică externă în mass-media publică ungară, articolul de opinie al lui György Soros.

În urmă cu câteva săptămâni, miliardarul a transmis Bruxellesului, de asemenea într-un articol publicat în Project Syndicate, că UE nu poate să facă compromisuri în privinţa statului de drept şi UE trebuie să acţioneze împotriva Ungariei şi Poloniei. Balázs Bende a accentuat că, în anii precedenţi, oamenii miliardarului au exercitat la Bruxelles presiuni politice împotriva Guvernului ungar, ceea ce acum a eşuat.

Ce spunea Merkel

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel susține că pandemia de coronavirus schimbă raporturile de putere în economia mondială, multe ţări fiind afectate de scăderea activităţii economice din cauza efectelor COVID-19, scrie Reuters, citată de Agerpers.

Economiile care se dovedesc cele mai reziliente sunt cele care au reuşit să ţină sub control pandemia, a afirmat Merkel, în Camera Inferioară a Parlamentului Germaniei. Totodată, Angela Merkel a mai subliniat faptul că Uniunea Europenă şi Marea Britanie încă pot ajunge la un acord post-Brexit, dar statele membre UE sunt pregătite să accepte lipsa unui acord dacă va fi necesar.

În același timp, se pare că Berlinul are deplină încredere că Executivul comunitar va căuta să finalizeze negocierile post-Brexit, le-a spus Merkel parlamentarilor germani.

„Un lucru este clar: trebuie prezervată integritatea pieţei interne. Trebuie să avem condiţii de concurenţă echitabile, nu doar pentru momentul prezent, ci şi pentru viitor şi dincolo de asta”, a declarat cancelarul german.