„Aderarea la la spaţiul Schengen este dirijată după criterii clare. Noi trebuie să fim siguri că acordarea vizelor la frontierele externe se face fără acte de corupţie şi ilegalităţi.
Problema integrarii rromilor nu are niciun rol în ceea ce priveşte criteriile Schengen. Germania vrea să se asigure că acordarea vizelor Schengen la frontiera estică nu se face prin acte de corupţie”, a spus Merkel.
Cancelarul german Angela a mai spus că va sprijini România în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, considerând, în context, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie reprezintă un ajutor adus ţării noastre.
„Reformele în domeniul justiţiei şi internelor sunt abordate cu mult curaj şi eu cred că nu aţi ajuns la capătul drumului. Monitorizarea UE este un ajutor să vedeţi unde vă aflaţi în momentul de faţă. Noi sprijinim demersurile în ceea ce priveşte primirea României în spaţiul Schengen. În noiembrie, în UE, va avea loc o evaluare şi vă pot afirma că acest lucru îl vom efectua după nişte criterii obiective şi noi ne vom sprijini pe datele furnizate de CE”, a spus oficialul german.
Merkel a subliniat totodată necesitatea ca România să impună în continuare agenda reformelor.
„Noi suntem de părere că România trebuie să impună această agendă a reformelor în continuare, nu există nicio alternativă rezonabilă faţă de nişte proceduri transparente, clare, privind condiţiile juridice, ceea ce promovează investiţiile în ţara dvs”, a spus Merkel.
Avem un scop comun, să soluţionăm conflictul transnistrean
Cancelarul german apreciază vizita sa la Bucureşti drept un prilej ca cele două ţări să se cunoască mai bine şi să poată dinamiza cooperarea din diferite domenii.
Ea mai punctat colaborarea dintre România şi Germania privind soluţionarea conflictului transnistrean.
„Noi avem un scop comun, să soluţionăm conflictul transnistrean şi eu cred că România poate juca un rol esenţial”, a susţinut Merkel.
Oficialul german a afirmat, totodată, că minoritatea germană reprezintă o punte solidă de legătură între cele două state, mulţumind autorităţilor române pentru sprijinul acordat acestei minorităţi.
Cancelarul german Angela Merkel, a fost primită marţi dimineaţă la Palatul Victoria de premierul Emil Boc cu onoruri militare.
Angela Merkel a început, marţi, a doua vizită în România de când este şef al guvernului de la Berlin, prima prezenţă fiind prilejuită de summitul NATO din aprilie 2008. Merkel se va mai întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Vizita lui Merkel la Bucureşti are loc în contextul în care România şi Germania marchează, în acest an, 130 de ani de relaţii diplomatice. Relaţiile diplomatice bilaterale au fost stabilite la 20 februarie 1880, după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României.