Medicul Virgil Musta a explicat de ce România se confruntă în acest moment cu probleme mai mari din cauza COVID-19. Totul pleacă de la noile tulpini ale virusului, care sunt mai contagioase, dar şi mai patogene, precizează şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul “Victor Babeş” din Timișoara.

Musta: Evoluţia bolii este mai rapidă, spre forme severe. Bătălia nu se câştigă în spital

“Multă lume are posibilitatea să-și cumpere teste din farmacie, se testează, rămân acasă și speră că vor trece cu bine peste boală. Din păcate, se pare că tulpinile care circula la ora actuală, în afara faptului că sunt mai contagioase, s-ar putea să fie și mai patogene, ceea ce face ca evoluția bolii să fie mai rapidă, spre forme severe, iar cu acest lucru ne confruntam noi în acest moment.

Bătălia cu acest virus nu se câștigă în spital, ci în comunitate. Trebuie să înțelegem că spitalele nu vor face față în momentul în care numărul de cazuri este foarte mare, n-au făcut nici în străinătate”, a declarat Virgil Musta pentru B1 TV.

Care este momentul în care vom putea avea rezultate?

Medicul timişorean a fost întrebat de realizatorul Tudor Muşat dacă testarea “la liber” a fost o greşeală care a permis propagarea mult mai extinsă a SARS-CoV-2. Virgil Musta consideră că cel mai important factor este informarea corectă a populaţiei: “Să arătăm care sunt soluţiile pe care noi, specialiştii, le vedem”.

“A fost la un moment dat o discuție între specialiști, când se bănuia că atunci când se lasă la liber testarea, oamenii vor ascunde (că sunt infectați – n.red.). Omul dacă vrea, nu declară, nici nu se testează, dar nici nu spune că are simptome.

Cel mai important este să informăm corect populația, să arătăm care este situația cu care ne confruntam, care sunt, de fapt, soluțiile pe care noi, specialiștii, le vedem și atunci dacă începem transmitem corect, poate vom avea rezultate.

Cred că ne așteptăm din partea autorităților să găsească soluțiile cele mai bune de sănătate publică pentru a limita transmiterea bolii și pentru a obliga oamenii sa respecte regulile”, a declarat, luni, medicul Virgil Musta.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan