Compania Apple a luat o decizie radicală. Gigantul amerocan refuză să dea acces la App Stone pentru aplicaţiile de jocuri ale Microsoft, Google şi Facebook. Reprezentanții companiei sunt de părere că aplicaţiile vizate oferă acces la jocuri care nu au fost evaluate conform criterilor producătorului de iPhone-uri şi iPad-uri.

”Clienţii noştri beneficiază de aplicaţii şi jocuri extraordinare de la milioane de dezvoltatori, iar serviciile de jocuri se pot lansa pe App Store, cu condiţia de respecte aceleaşi reguli care sunt aplicate tuturor dezvoltatorilor, inclusiv să prezinte jocuri individuale pentru evaluare şi să apară în hărţi şi căutări”, a indicat un purtător de cuvânt al Apple.

Apple aplică această politică numai serviciilor de jocuri, dar permite în schimb ca Netflix şi Spotify să ofere acces la biblioteci vaste, care nu trebuie să treacă prin  procesul de evaluare al App Store.

Explicația ține de faptul că jocurile sunt interactive, spre deosebire de muzică şi filme.

„App Store a fost creat pentru a fi un loc sigur, de încredere, unde clienţii să descopere şi să descarce aplicaţii, fiind o oportunitate de afaceri extraordinară pentru toţi dezvoltatorii”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Imediat, atât cei de la Microsoft cât şi cei Facebook au reacționat și au respis public această acțiune a celor de la Apple.

De altfel, Apple a mai făcut o mișcare puternică în urmă cu câteva zile, achiziționând Mobeewave, un startup canadian care deţine o tehnologie de plăţi mobile care necesită numai un chip NFC pentru a funcţiona. Adoptarea tehnologiei dezvoltate de canadieni implică eliminarea din schemă a altor participanţi hardware la realizarea tranzacţiilor, precum cititoarele de carduri. Tehnologia respectivă poate fi implementată pe carduri de plăţi şi pe dispozitive mobile iar două dispozitive mobile sau un card și un dispozitiv mobil dotate cu această tehnologie pot realiza plăţi directe între ele, prin apropiere şi conectarea prin NFC. Valoarea tranzacţiei este de 100 milioane de dolari