Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie. 

Există trei metode de a gestiona creditele neperformante, care reprezintă o problemă în special în Italia. În primul rând o abordare serioasă a autorităţilor de supervizare, o dezvoltare a pieţei creditelor neperformante pentru o funcţionare completă şi acţiuni din partea guvernelor, a explicat Draghi. Acesta a adăugat: "Şi posibil un mecanism public de backstop. Vrem să evităm vânzările în regim de urgenţă". 

În condiţiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare. 

Economia zonei euro ar putea beneficia de noi măsuri de stimulare dacă în urma votului alegătorilor din Marea Britanie de a ieşi din UE (Brexit) perspectiva economică regională se înrăutăţeşte, a afirmat Mario Draghi. 

În următoarele luni vom folosi estimările angajaţilor BCE pentru a analiza condiţiile macroeconomice, a precizat şeful BCE.

SURSA: Agerpres