Corlytics a analizat principalele tipuri de nereguli care au dus la amendarea băncilor, de la manipularea pieţelor valutare şi spălarea de bani şi până la probleme în vânzarea produselor financiare.

Cele 10 bănci analizate de firma de cercetare sunt Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley şi UBS.

Amenzile au fost impuse de autorităţi de reglementare şi alte instituţii abilitate, în urma unor investigaţii civile şi penale.

În cei şapte ani analizaţi, amenzile plătite de bănci au echivalat cu 14% din capitalul lor.

Neregulile raportate de clienţii băncilor au fost o sursă substanţială de amenzi într-o gamă variată de cazuri, precum inducerea în eroare a clienţilor în legătură cu investiţiile şi lipsa unei comunicări clare cu împrumutaţii.

Analiza efectuată de Corlytics arată că informarea necorespunzătoare a clienţilor a dus în 2012 la amenzi de 25 de miliarde de dolari pentru băncile americane, în cadrul unui acord de închidere a investigaţiilor legate de practicile abuzive în domeniul confiscării locuinţelor.

Pe locul al doilea în privinţa mărimii amenzilor plătite de cele 10 bănci se află modul în care au vândut instrumente financiare garantate prin ipoteci, cu un total de 27,7 miliarde de dolari.

Băncile au mai fost penalizate în total cu 20,2 miliarde de dolari pentru nereguli în practicile de vânzare a instrumentele financiare garantate prin diverse active.

Amenzile pentru manipularea dobânzilor şi a cursului valutar s-au ridicat la 14,6 miliarde de dolari.

”Datele par să indice că cu cât o bancă este mai puţin diversificată cu atât este mai mic riscul de încălcare a reglementărilor. Motivul ar putea fi că numărul mai mic al afacerilor permite un control mai bun al activităţilor”, a arătat Byrne.

Vârful amenzilor a fost în 2014, când băncile au plătit 56,2 miliarde de dolari pentru încălcarea unor reglementări.

În 2013, amenzile au totalizat 40,2 miliarde de dolari, iar cu un an înainte 38,2 miliarde de dolari.

Băncile au plătit în 2015 amenzi de sub 10 miliarde de dolari, dar băncile europene ar putea suporta penalizări substanţiale în 2016, din cauza neregulilor legate de vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci.

Aceste amenzi nu includ majoritatea penalizărilor de 30 de miliarde de lire sterline suportate de băncile britanice pentru incorectitudini privind asigurările încheiate în cadrul unor contracte, pentru că doar Barclays şi HSBC se află printre cele mai mari 10 bănci de investiţii din lume.