Premierul britanic, Boris Johnson, a decretat luni izolarea la domiciliu a populaţiei din Regatul Unit pentru cel puţin trei săptămâni cu scopul de a opri răspândirea pandemiei noului coronavirus care a făcut mai mult de 300 de morţi în ţară, relatează AFP. Adunările cu mai mult de două persoane sunt interzise, iar magazinele care nu vând produse de primă necesitate, precum şi lăcaşurile de cult vor fi închise publicului.

“Începând din această seară, trebuie să le ofer cetăţenilor britanici o instrucţiune clară: trebuie să staţi în case. Este esenţial să se oprească răspândirea coronavirusului dintr-o casă în alta”, a declarat Boris Johnosn, citat de postul Sky News.

Polițiștii vor fi atenți la tot ce se întâmplă

Poliția britanică va trebui să pună în aplicare dispozițiile și va sancționa persoanele care nu respectă măsurile.

Englezii vor avea voie să iasă din casă doar pentru următoarele activități:

  • mersul la cumpărăturile necesare
  • exerciții fizice
  • asistență medicală
  • deplasarea la serviciu (doar dacă este absolut necesar)

“Acestea sunt singurele motive pentru care puteţi ieşi din case. Nu trebuie să vă întâlniţi cu prietenii. Nu trebuie să vă întâlniţi cu rude care nu locuiesc în casă cu dumneavoastră”, a afirmat Boris Johnson.

Câte cazuri s-au înregistrat în Marea Britanie

Potrivit site-ului worldometers.com, în Marea Britanie s-au înregistrat 6.650 de cauzuri de infectare cu coronavirus dintre care 335 au murit iar 135 au fost vindecați.

La ora actuală sunt 6.180 de cauzuri active dintre care 6.160 sunt infectați cu o formă ușoară de coronavirus în timp ce 20 de persoane sunt în stare critică.