Probleme mari pentru premierul Ludovic Orban. Șeful de la Palatul Victoria a primit cea mai proastă veste. Totul se întâmplă de la data de 1 septembrie, adică peste doar câteva zile. Pierde unul dintre cei mai importanți oameni din Guvern. Totul este oficial.

Lovitură cruntă pentru Orban!

Este vorba despre un om cheie la Palatul Victoria pe timpul stării de urgență. Marcel Vela a decis să-și delege una dintre cele mai importante atribuții, cea din Comisia Tehnică de organizare a alegerilor locale. Cel care a fost numărul doi în statul român pe perioada stării de urgență, ca ministru de Interne, intră în mod oficial în campanie electorală.

Marcel Vela vrea să revină în administrație. Actualul ministru al Afacerilor Interne și-a delegat atribuțiile de la Comisia Tehnică pentru a intra în campanie electorală. Marcel Vela s-a decis să candideze pentru un post de consilier n Caransebeș, la Consiliul Județean. Ministerul de Interne este cel care organizează alegerile în România.

Astfel, Ministerul de Interne ar putea rămâne fără șef pentru că Vela va fi pe un post eligibil, cap de listă, și e greu de crezut că nu va fi ales în Caransebeș, acolo unde a fost și primar. Vela ar viza, de fapt, poziția de șef al Consiliului Județean, acest lucru putându-se întâmpla dacă PNL va reuși să aibă majoritate în Consiliu după alegerile locale. Este posibil ca Vela să-și dea demisia din Guvern la finalul alegerilor locale dacă și-ar câștiga postul de consilier și dacă PNL va obține majoritatea în Consiliu, ceea ce ar putea duce la propulsarea acesuia în funcția de șef de Consiliu Județean.

Această funcție nu se obține pe baza unui vot uninominal, ci pe baza votului majorității din Consiliul Local, stabilite la finalul alegerilor locale.

Vela a confirmat faptul că și-a delegat atribuțiile de președinte al Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.

”E un gest de fair-play a unui candidat care își deleagă atribuțiile ca această Comisie Tehnică să funcționeze cum trebuie. Am delegat doar prezidarea acestei Comisii Tehnice. Faptul că ministrul de Interne deleagă atribuțiile este absolut firesc, se întâmplă în toată Europa. E un gest de fair-play pe care unii politicieni îl înțeleg mai greu.

Alegerile vor fi organizate foarte bine, vor fi cele mai corecte, vor fi fără infracționalitate. Am considerat că prezidarea acestei comisii să o facă secretarul de stat care se ocupă cu acest domeniu.”, a declarat Marcel Vela, vineri seara, la România TV.

PSD nu este de acord cu mutarea lui Vela și solicită demisia ministrului de Interne. Cei de la PSD susțin că Marcel Vela nu poate să fie și candidat, dar și șeful celor care veghează la buna organizare a alegerilor.

”Ministrul de Interne, Marcel Vela, trebuie să demisioneze!

Șmecheria cu suspendarea din Comisia pentru organizarea alegerilor nu merge! Ori ești candidatul Marcel Vela, ori ești ministrul de Interne Marcel Vela.

Nu poți fi și candidat și șeful celor care veghează ca alegerile să se desfășoare conform legii. Să folosești poliștiștii ca agenți electorali pentru a te alege tu și camarila ta este trafic de influență. Conform Codului penal.

Domnule Vela, nu e mai cinstit să îi lăsați pe Duduieni să organizeze alegerile?!”, scriu cei de la PSD.

Sursa foto INQUAM / Virgil Simonescu