Lovitură uriașă pentru Guvernul Orban! Reprezentanţii unor asociaţii ale elevilor din Bucureşti-Ilfov şi Constanţa anunţă că au depus, vineri, o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele prim-ministrului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan şi ministrului Educaţiei, Monica Anisie.

Este un vot de blam fără precedent din partea elevilor la adresa celor care ar trebui să organizeze desfășurarea anului școlar, care arată gradul extrem de redus de încredere în autorități.

”Responsabili de îngrădirea dreptului la educaţie”

Reprezentanților Executivului li se aduce acuzaţia de îngrădire a dreptului la educaţie, conform comunicatului de presă transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa (AEC).

Astfel, Asociaţia Elevilor Constanţa (AEC), preum și Asociaţia Elevilor Bucureşti şi Ilfov (AEBI), îi fac responsabili de îngrădirea dreptului la educaţie pe Orban, Turcan şi Anisie, acuzându-i de luarea unor decizii ce-i obligă pe elevi şi profesori să-şi procure singuri măştile de protecţie facială, dar şi pentru întârzierea achiziţiei echipamentelor IT necesare învăţământului la distanţă, abia din semestrul al doilea.

”Sintagma ‘România Educată’ este doar o metaforă în ceea ce priveşte învăţământul românesc, iar autorităţile ne demonstrează acest lucru în fiecare zi.

”Dispozitivele conectate la internet nu vor fi gata pentru începerea anului şcolar”

În contextul epidemiologic actual guvernul îşi propune să lase responsabilitatea pe umerii părinţilor prin decizia alarmantă de a pune achiziţionarea măştilor în spatele fiecărui elev, iar în data de 27 august a fost anunţat faptul că dispozitivele conectate la internet nu vor fi gata pentru începerea anului şcolar”, precizează AEC.

În finalul comunicatului de presă, protestatarii subliniază că autorităţile statului au obligaţia constituţională să asigure accesul liber la educaţie, în mod nediscrimatoriu.

”Dreptul la educaţie şi sănătate nu se negociază, autorităţile fiind principalii responsabili atunci când vine vorba de asigurarea acestora pentru fiecare elev din România. Facem din nou apel la legalitate şi cerem achiziţionarea de materiale igienico-sanitare precum şi cea de echipamente IT conectate la internet, pentru a asigura digitalizarea echitabilă a învăţământului şi integritatea fizică a copiilor”, se arată în finalul comunicatului de presă.