Marcel Ciolacu, întâlnire cu înalți oficiali americani

Premierul Marcel Ciolacu are programată o vizită în Statele Unite ale Americii în perioada 2-7 decembrie, unde va avea întâlniri importante. El va avea discuții cu oficiali de rang înalt. Potrivit unui comunicat de presă trimis de Guvern, printre aceștia se numără secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin.

În cadrul vizitei sale, programul lui Ciolacu include o serie de evenimente semnificative. În data de 3 decembrie, premierul va efectua o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, urmată de o recepție la care vor participa membri ai comunității românești din zona Washington-Virginia-Maryland.

În ziua următoare, pe 4 decembrie, Marcel Ciolacu va depune o coroană la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington. Ulterior va avea o întâlnire importantă cu Lloyd Austin, secretarul Apărării. Aceste întâlniri și evenimente reflectă importanța și diversitatea agendei diplomatice a premierului în contextul relațiilor bilaterale cu SUA.

Luni, Marcel Ciolacu va participa la întâlniri cu secretarul de stat Antony Blinken și cu secretarul pentru Energie Jennifer Granholm.

Marți, premierul are în plan o întrevedere cu reprezentanții companiei Lockheed Martin, urmată de o întâlnire cu conducerea Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, în care vor fi prezenți co-președinții Mike Rogers și Adam Smith.

De asemenea, Marcel Ciolacu are pe agendă discuții cu co-președinții Comitetului pentru relații externe din Senatul SUA, senatorii Ben Cardion și James Risch.

Ziua de marți include și o întâlnire cu reprezentanții companiei Google. Precum și cu conducerea United States Energy Association (USEA).

Se va întâlni și cu Antonio Guterres

Miercuri, la New York, Marcel Ciolacu va avea întâlniri cu Ronald S. Lauder, președintele Consiliului Evreiesc Mondial, și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

De asemenea, premierul are programată o întâlnire cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale a ONU. Cu toate astea, inițial, programul vizitei mai includea și o întrevedere cu vicepreședintele SUA care s-a anulat.

În altă ordine de idei, premierul Marcel Ciolacu crede că România va avea un președinte de stânga.

„Eu nu voi permite să fiu influențat sau să iau o decizie pe care nu o doresc sau nu consider că ar fi în beneficiul românilor,” a declarat Ciolacu.

Ciolacu a precizat că alegerile pentru președintele României sunt programate să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.