Marcel Ciolacu vrea să atragă firmele americane în România

Într-un interviu acordat Prima News, premierul Marcel Ciolacu a exprimat dorința sa ca SUA să devină principalul investitor în România.

El a subliniat intenția de a transforma România în viitor într-un hub pentru companiile din SUA implicate în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

”Eu îmi doresc ca Statele Unite să fie principalul investitor din România şi principalul partener economic non-UE al României şi acest lucru se poate realiza.

Mai mult, îmi doresc ca România în viitor să fie un hub pentru companiile din Statele Unite, care vor participa direct sau indirect la reconstrucţia Ucrainei”, a spus premierul la Washington.

Premierul Marcel Ciolacu a indicat că aceste obiective se construiesc în timp. Și a apreciat că momentul actual este propice pentru a începe acest proces.

”Sunt ferm convins că România va fi un hub important în principal pentru companiile din Statele Unite, totul ţine de războiul din Ucraina.

Vor fi investiţii pe teritoriul Ucrainei, în infrastructura critică, energetică în perioada următoare, de aceea am fost şi la secretara pe energie şi urmează în perioada următoare ca tehnicul domniei sale şi a Guvernului României şi cu reprezentanţii companiilor să aibă discuţii mult mai aplicate”, a mai spus Marcel Ciolacu.

România, un partener credibil

Premierul a subliniat că există un parteneriat solid cu Statele Unite ale Americii. El a afirmat că România este un colaborator credibil, considerat unul dintre stâlpii importanți din Europa în cadrul acestei colaborări.

”Totuşi avem pe teritoriul României peste 2000 de soldaţi americani şi astăzi am convenit foarte clar că activitatea şi prezenţa militarilor americani pe teritoriul României va continua”, a subliniat Ciolacu.

În altă ordine de idei, luni, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Șeful Executivului a spus că Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa, după Ucraina. Ciolacu i-a mulțumit pentru sprijinul acordat și a spus că România va fi alături de Ucraina pentru a obține victoria în fața Rusiei. Premierul i-a mai spus lui Antony Blinken că „în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova”.

Potrivit lui Ciolacu, Moldiva e cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat. Iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic.