Marcel Ciolacu spune că România nu e pregătită să recunoască cuplurile gay

Referindu-se la căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex, premierul Marcel Ciolacu spune că societatea românească încă nu e pregătită pentru așa ceva.

România trebuie să prezinte, până pe 25 martie, propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoaşterea cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex.

Şeful Executivului a mai spus că nu este „un om obtuz” şi are prieteni care „au relaţii cu un alt bărbat”. El a explicat însă că vorbeşte din punctul de vedere al unui prim-ministru.

„Nu e pregătită societatea românească. Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată şi pentru tratamentul din închisori.

Nu este una dintre priorităţile mele şi, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat joi la Europa FM despre faptul că România trebuie să prezinte până pe 25 martie propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoaşterea şi protecţia legală a cuplurillor formate din persoane de acelaşi sex.

Şeful Executivului a mai precizat că nu este „un om obtuz”. El a spus că nu are nicio reţinere având în vedere că are prieteni care au relaţii cu un alt bărbat. Ciolacu a subliniat că declarația sa este ca premier și nu ca orice alt cetățean.

„Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reţinere. Am prieteni care au relaţii cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru”, a completat Ciolacu.

Chestionat dacă înseamnă că Guvernul României încalcă hotărârea CEDO, Marcel Ciolacu a replicat:

„Repet, nu este nici prima, nici ultima”.

România a încălcat articolul 8 din Convenţie

Obligaţia ţării noastre de a proteja şi recunoaşte familiile formate din persoane de acelaşi sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere. Aceasta a respins contestaţia depusă de guvern în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Este informația transmisă de către reprezentanţii Accept, pe 26 septembrie.

Hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă. La fel și obligaţia pozitivă a guvernului şi parlamentului de a adopta măsuri urgente pe această temă.

În schimb, pe 11 octombrie, preşedintele AUR George Simion a anunţat că în perioada următoare vor fi iniţiate demersurile pentru două referendumuri importante. Unul este despre referendumul pentru familia dintre un bărbat şi o femeie. Al doilea este pentru introducerea în Constituţie a plăţilor numerar.

Patriarhia Română a transmis, după decizia CEDO din 22 mai, o reacţie cu privire la parteneriatul civil. Asta, după ce CEDO a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie. Adică dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Potrivit Bisericii, parteneriatul civil este „o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi” şi legalizează concubinajul.