Marcel Ciolacu a vorbit despre reducerea cheltuielilor. Premierul a spus că banii nu se vor tăia de la toate sectoarele.

Acesta a spus, înaintea ședinței de Guvern, că se vor aproba o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023. Acest demers e necesar în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.

„Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul!”, a spus Ciolacu.

Tăierile de cheltuieli nu vizează sănătatea

Marcel Ciolacu a spus că legea nu se va aplica în domeniul sănătății. Nici unitățile de învățământ preuniversitar și universitar nu vor fi afectate.

„Ca să fie clar, acest act normativ NU se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene”, a spus premierul.

Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă

Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă. Marcel Ciolacu a arătat că nu sunt vizate doar reducerea cheltuielilor bugetare. Se urmărește și creșterea absorbției fondurilor europene.

El a spus că sunt sprijinite finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Acestea încheiate până la sfârșitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, în limita sumei de 1 miliard de lei.

„Totodată, deblocăm o situație care trenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive pronunțate în materie penală, dar nevalorificate, în vederea recuperării prejudiciilor.

Astfel, cu o serie de condiții extrem de clare, comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități”, a spus premierul.

Guvern
Guvernul Romaniei/SURSA FOTO: Dreamstime

Statul trebuie să fie primul care face economii

Marcel Ciolacu a mai spus că statul trebuie să fie primul care face economii.

Amintim că în cadrul ședinței de vineri, urmează să aprobe ordonanța de urgență care vizează reducerea cheltuielilor pe anul 2023, pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar. Se vor limita cheltuielile cu bunuri şi servicii, iar autorităţile publice locale nu vor putea finanţa din fonduri publice, cu excepţia celor provenite din donaţii şi sponsorizări, festivaluri, concerte sau festivităţi.

Pe ordinea de zi a Guvernului sunt și o serie de exproprieri. Aceste acțiuni sunt necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes național. Este vorba de drumul expres ce face legătura între Satu Mare și granița cu Ungaria. Mai este în discuție și Centura Timișoarei, partea de Sud.