Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, este primul oficial român care reacționează la starea de asediu decretată în Washington după ce manifestanții pro-Donald Trump au asediat Congresul SUA pentru a împiedică validarea victoriei lui Joe Biden.

„Categoric nu, nu se aștepta nimeni. Stau să mă întreb de unde sunt efectele. Este această suspiciune majoră de fraudare și o campanie dura cu multă ura, asta e efectul la populație. Nu mă așteptăm să se întâmple asta în SUA. Dacă s-ar fi întâmplat așa ceva în România? Presupun că depășește 6 august”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

„Nu e subminarea SUA, e subminarea democrației mondiale pentru că este vorba de SUA”, a mai afirmat acesta.

Tensiuni puternice în SUA

Partizanii preşedintelui Donald Trump au pătruns miercuri în clădirea Congresului Statelor Unite după ce au dărâmat mai multe garduri de securitate şi s-au confruntat cu poliţia, care a fost depăşită de evenimente, provocând scene de haos în capitala SUA, transmite EFE.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale. Congresul se reunise pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie în urmă cărora democratul Joe Biden a ieşit învingător.

Imagini șocante au fost prezentate la televizor

Imaginile difuzate la televiziune au arătat ciocniri violente între partizanii preşedintelui în exerciţiu şi agenţii care supravegheau bariera de securitate a poliţiei, aceştia din urmă folosind gaze lacrimogene pentru a-i respinge. Ulterior, simpatizanţii lui Trump au avut altercaţii cu forţele de ordine pe culoarele Congresului.

Unii dintre protestatari au urcat la prezidiul Senatului, fluturând drapele. şi scandând numele lui Trump. Marşul, sub sloganul “Salvează America”, a început dimineaţă în mod paşnică lângă Casa Albă, potrivit EFE.

La orele prânzului, preşedintele în exerciţiu le-a declarat protestatarilor că nu va recunoaşte niciodată rezultatul alegerilor.

Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei