Marcel Ciolacu, despre vaccinarea obligatorie: Dreptul la viață primează peste toate celelalte drepturi

Într-o declarație la TVR 1, liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus că nu este de acord cu introducerea obligativității vaccinării și nici nu obligă pe nimeni să o facă. Totodată, acesta a spus marți seara că dreptul la viață primează peste toate celelalte drepturi.

De asemenea, președintele social-democraților a mai spus că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va veni cu un mecanism predictibil științific pe care îl va și explica.

”Eu nu oblig pe nimeni şi nu sunt deloc de acord cu vaccinarea obligatorie. Am şi eu drepturi ca şi dumneavoastră. Ai dreptul să nu te vaccinezi, am dreptul să mă vaccinez. Dreptul la viaţă cred că primează peste toate celelalte drepturi. Va fi veni, domnul doctor Rafila, şi va explica un mecanism predictibil ştiinţific. Nu condamn lumea să nu meargă la serviciu sau…veţi vedea”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi, la TVR 1.

Anunţul zilei făcut de Alexandru Rafila cu privire la certificatul verde

Profesorul Alexandru Rafila, cel care ocupă acum acest portofoliu în Guvernul României, a explicat care a fost scopul introducerii iniţiale a certificatului verde la nivel european, dar şi cum a fost apoi deturnat scopul iniţial.

“Certificatul verde aşa cum e numit în legislaţia UE e un document care e adoptat pentru favorizarea liberei circulații în UE. Ăsta e scopul lui. Acest lucru se face datorită unui interes care să protejeze sănătatea publică, prin faptul că riscurile de transmitere a bolii. (…)

Alte ţări au preluat certificatul verde şi au considerat că e un document care să stimuleze vaccinarea. Deci nu mai vorbeam despre protejarea sănătăţii, ci de stimularea vaccinării”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru Digi24.

“Foarte puţini au explicat încât lumea să înţeleagă”

Alexandru Rafila a explicat în continuare că nu este corect ca autorităţile să susţină public că vaccinarea nu este obligatorie, dar să introducă o măsură care să forţeze vaccinarea.

“Problema e următoarea. Foarte puţini au explicat încât lumea să înţeleagă. Singura referire a fost legată de vaccinare drept o măsură care a părut coercitivă ca să forţeze vaccinarea.

Nu pot să introduc o măsură care să forţeze vaccinarea şi să declar public că vaccinarea nu e obligatorie. E undeva o fractură logică”, a mai precizat noul ministru al Sănătăţii.

“Am explicat o variantă care oferă un alt tip de înţelegere şi o anumită speranţă oamenilor”

Alexandru Rafila spune că varianta propusă de el pentru certificatul verde ţine cont de realităţile acestei pandemii şi a făcut şi o paralelă cu Franţa, unde certificatul verde a fost introdus „ca un element coercitiv într-o ţară în care 70% din populaţia s-a vaccinat”.

“Venim în România unde 35-40% s-a vaccinat şi 60% nu s-a vaccinat sau se opune vaccinării.

Am explicat o variantă care oferă un alt tip de înţelegere şi o anumită speranţă oamenilor. Oamenii vor să se întoarcă cât mai repede la viaţa normală.

Varianta pe care am propus-o ţină cont de realitatea evoluţiei acestei pandemii”, a mai declarat profesorul Rafila.