Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, la Atena, în Grecia, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul PSD i-a transmis lui Zelenski că România susține începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE în acest an.

Marcel Ciolacu este prezent, luni, în Grecia pentru a participa la dineul informal cu lideri europeni, oferit de premierul elen Kyriakos Mitsotakis. Printre întâlnirile avute de liderul PSD la Atena s-a aflat și o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Marcel Ciolacu, mesaj despre discuțiile cu Zelenski

De altfel, șeful Guvernului României a ținut să marcheze momentul pe contul său de Instagram. El a transmis un mesaj despre discuțiile pe care le-a avut cu Volodimir Zelenski.

„Am discutat cu președintele ucrainean despre eforturile continue ale României de a sprijini Ucraina. Suntem alături de Ucraina până la victorie și reconstrucția țării. Susținem începerea negocierilor de aderare cu UE în acest an. Românii din Ucraina au sprijinul nostru comun”, a transmis Ciolacu.

De asemenea, a fost reafirmat sprijinul pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest și statele din vecinătatea estică.

Ursula von der Leyen, la reuniunea de la Atena

Liderul PSD a pus și o imagine de la întâlnirea cu Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a ajuns luni la Atena după ce în weekend a fost în vizită oficială în Suedia, Olanda și Danemarca pentru a negocia preluarea unor noi avioane de luptă F16. Grecia de asemenea a furnizat Kievului ajutor umanitar şi arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie, puşti de asalt Kalaşnikov, lansatoare şi muniţie.

La reuniunea de la Atena au mai fost prezenți preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, dar şi şefi de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest.

Intervenția liderului PSD pe tema atacurilor porturilor

În intervenția sa, premierul Marcel Ciolacu a făcut trimitere la cele mai recente atacuri ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care survin după decizia unilaterală a Federației Ruse de a nu continua Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. El a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina, precum și provocările cu care se confruntă fermierii români. În acest context, premierul a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne și alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară și dezvoltarea infrastructurii specifice.

El a punctat importanța strategică a extinderii Spațiului Schengen și a subliniat necesitatea aderării rapide a României la zona de liberă circulație. Ciolacu a întărit nevoia de unitate la nivel european și a propus dezvoltarea unor proiecte regionale comune în domeniul energiei, comerțului și combaterii amenințărilor hibride.

Consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluțiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene. Participanții au agreat importanța continuării dialogului constant și a coordonării privind securitatea și cooperarea economică regională și au reafirmat solidaritatea cu Ucraina și cu Republica Moldova.