Ultimele negocieri cu Comisia Europeană privind pensiile speciale

România trebuie să închidă până la 1 noiembrie tot procesul parlamentar privind pensiile speciale, inclusiv decizia CCR, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu. El a precizat că în cazul în care acest jalon nu este închis țara noastră va pierde 1,4 miliarde de euro.

Premierul a spus că se poartă ultimele negocieri și mai sunt trei lucruri de negociat. El a explicat că este vorba despre încadrarea cu calculul. Mai exact, ce luni se iau în calcul când se calculează pensia magistraților.

„Știți foarte bine că a fost pe ultima lună. Vă aduceți aminte că a fost un procuror general care a ieșit cu 120.000, că și-a pus toate veniturile într-o singură lună? Procuror general al României, să faci o șmecherie să îți pui toate veniturile în ultima lună, să ieși la pensie cu 120.000.

Nu există măgărie mai mare pe care să poți să o faci față de un popor întreg, după ce ai fost procuror, tu împărțeai dreptatea”, a spus Marcel Ciolacu la Digi24.ro.

România poate pierde bani europeni dacă nu închide acest jalon

El a precizat că ultimul draft a fost trimis de Ministerul Justiției în urmă cu 48 de ore. Se așteaptă acum răspunsul Comisiei, care va arăta unde este „linia roșie unde ne putem încadra”. Ulterior se vor face amendamentele și vor fi trecute prin Parlament, a mai arătat premierul Ciolacu.

„Sunt ferm convins că va fi atacată din nou la CCR și așteptăm pe urmă decizia CCR. toate aceste lucruri trebuie să se închidă până în 1 noiembrie. Din punctul meu de vedere (..) solicitările Comisiei sunt de bun simț și cred că pot fi respectate.

Dacă dorim să rămână cu pensiile și cei care nu sunt acum în sistem, poate nici nu s-au născut, dar ne gândim să ne ducem până în 2080, eu cred că e un pic cam mult. Eu cred că Comisia a fost corectă și a venit cu niște propuneri total de bun-simț”, a explicat el.

Termenul de 1 noiembrie este presant, susține Ciolacu, iar consecințele pentru neîndeplinirea acestui jalon nu sunt deloc bune pentru România.

„Noi, până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR. Suntem un pic presați de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon iar România va pierde 1,4 miliarde de euro”, a mai arătat Ciolacu.