În cadrul unei conferințe de presă la Palatul Elysee cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez, Emmanuel Macron a anunțat că își asumă toate remarcile controversate din cursul zilei de marți referitoare la persoanele nevaccinate, despre care a spus că vrea „să-i enerveze”, acuzându-i pe unii dintre ei că fac din „libertatea lor, care devine iresponsabilitate, un slogan”, potrivit AFP.

Mai exact, liderul Franței spune că formele de exprimare care par familiare ar putea mișca ceva în aceste persoane.

„Putem fi mișcați de forme de exprimare care par familiare, pe care mi le asum pe deplin”, a declarat președintele Republicii în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Elysee cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, el a precizat că adevărata dezibinare între persoanele vaccinate și cele nevaccinate apare în momentul în care ”unii își fac din libertate o iresponsabilitate”.

”Nu pot accepta asta”

„Mă mișcă situația în care ne aflăm, adevărata dezbinare a țării este acolo, când unii își fac din libertate o iresponsabilitate care devine un slogan”, a denunțat el.

Președintele Franței a adăugat că persoanele nevaccinate nu doar că pun în pericol viața celor vaccinți, dar îngrădesc și libertatea lor, un lucru inacceptabil. „Nu numai că pun în pericol viața altora, dar îngrădesc libertatea altora și nu pot accepta asta”, a insistat el.

Astfel, președintele francez anunță că își asumă „strategia care este simplă: vaccinați, vaccinați, vaccinați”. În același timp, Emmanuel Macron a explicat că „este o mișcare complet europeană care impune restricții persoanelor care nu sunt vaccinate”.

„Spun asta cu multă voință și forță: trebuie să o facem pentru toți compatrioții noștri care depun efortul de a fi vaccinați și care, prin iresponsabilitatea altora sunt contaminați”, a argumentat el.

Persoanele nevaccinate, excluse din viața socială

Emmanuel Macron a mai menționat că responsabilitatea sa a fost aceea de a trage un semnal de alarmă, astfel încât lucrurile să se miște mai repede. „A fost responsabilitatea mea să trag puțin semnalul de alarmă, asta am făcut săptămâna aceasta, pentru ca lucrurile să meargă și mai repede înainte”, a conchis șeful statului.

Amintim faptul că precizările liderului francez vin în contextul în care, marți, acesta a precizat că va continua să îi enerveze pe cei nevaccinați până la final.

„Cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Și așa vom continua, până la final. Asta e strategia”, a spus Emmanuel Macron.  Cuvintele sale au generat un adevărat cutremur politic în mijlocul examinării în primă lectură în Adunarea Națională a proiectului de lege care transformă permisul de sănătate într-un carnet de vaccinare, adoptat joi.

Joi, parlamentarii francezi au adoptat proiectul de lege care transformă certificatul sanitar într-un certificat de vaccinare, excluzând persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului de la viața socială, relatează Euronews. Legea a fost adoptată la ora 5:25 dimineața cu 214 de voturi pentru, 93 împotrivă și 27 de abțineri și va ajunge în Senat săptămâna viitoare, fiind așteptată să intre în vigoare în a doua parte a lunii ianuarie.