2020 pare să fie unul dintre anii de cumpănă ai omenirii. Tot mapamondul este lovit de crunta pandemie coronavirus. Din păcate, nu este singura mare problemă. Unul dintre cei mai puternici lideri din Europa, președintele Franței, Emmanuel Macron, a venit cu o veste cruntă.

Începe războiul?!

Șeful statului francez anunță o posibilă imensă problemă. „Dacă lăsăm Libanul, (…) va fi război civil”, a avertizat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să revină la Beirut săptămâna viitoare pentru a încerca să scoată ţara din impasul politic care împiedică formarea unui guvern, relatează AFP.

”Dacă lăsăm Libanul în regiune, dacă îl lăsăm cumva în mâinile uneltirilor puterilor regionale, acesta va fi războiul civil” şi ”înfrângerea a ceea ce este însăşi identitatea Libanului”, în criză şi victima unei explozii devastatoare la începutul lunii august în portul Beirut, a declarat şeful statului francez în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale din Paris.

Franţa şi-a reiterat deja joi apelul la formarea rapidă a unui guvern şi la adoptarea de reforme „de urgenţă” în Liban, atrăgând atenţia că, în caz contrar, această ţară riscă să dispară, notează AFP.

„Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri”, a spus ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL.

La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, preşedintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou şef al guvernului, pe fondul divergenţelor între partidele tradiţionale care controlează legislativul, conform Agerpres.