Ministerul rus al Apărării a publicat vineri o înregistrare video în care apare un britanic rănit capturat în Ucraina și interogat de forțe rusești neidentificate. Bărbatul, care a spus că se numește Andrew Hill și vorbea cu accent britanic, a fost prezentat cu brațul stâng bandajat, cu un fel de bandaj improvizat în jurul capului și cu sânge pe brațul drept, transmite Reuters.

„Nu am un grad … Știu doar că Legiunea străină a spus că pot ajuta”, a spus bărbatul la întrebarea despre rangul său.

Britanicul s-a predat forțelor ruse în sud-vestul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a declarat că acesta s-a predat trupelor rusești în regiunea Mykolaiv din sud-vestul Ucrainei. El avea asupra sa o armă, a precizat acesta.

Ministerul de Externe al Marii Britanii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Bărbatul capturat le-a spus celor care l-au interogat în Rusia că este din Plymouth, în sudul Angliei, și că are patru copii și o parteneră. El a spus că a călătorit din proprie inițiativă pentru a ajuta Ucraina. Soldații ruși i-au luat pașaportul, a spus el.

Când bărbatul a întrebat dacă este în siguranță, unul dintre ruși a răspuns: „Da, sunteți în siguranță, absolut în siguranță”. Rușii au spus că va primi îngrijiri medicale pentru rănile sale – care păreau să includă o rană de glonț de un anumit calibru.

Un britanic și un american au fost uciși săptămâna aceasta în Ucraina

Această veste vine după ce un alt britanic, Scott Sibley, a fost ucis în Ucraina, iar doi dintre compatrioții săi, Shaun Pinner și Aiden Aslin, au fost capturați de forțele rusești. Scott Sibley, identificat ca fiind un veteran militar în vârstă de 36 de ani de către presa britanică, se crede că este primul britanic care a murit luptând în conflictul din Ucraina.

Separat, CNN a anunțat luni moartea fostului pușcaș marin american și contractor militar privat Willy Joseph Cancel, la vârsta de 22 de ani.

„A vrut să meargă acolo pentru că a crezut în cauza Ucrainei”, a declarat joi mama lui Cancel, Rebecca Cabrera. Cabrera a declarat că fiul ei a acceptat să fie trimis în Ucraina atunci când compania militară privată cu care lucra a căutat contractori. CNN nu a identificat compania.

Rusia numește invazia pe care a lansat-o pe 24 februarie o „operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat.