Ploile abundente care au căzut  în ultima lună ne-au reamintit că trăim în ţara unde inundaţiile au devenit deja un fapt comun. An de an, sute de localităţi din România sunt scufundate la propriu, iar bilanţul ultimilor doi ani arată că peste 2.000 de locuinţe au fost distruse complet şi alte câteva mii au fost avariate substanţial. În condiţiile în care, potrivit legii, statul nu va da niciun leu pentru persoanele afectate de calamităţi, nevoia unei poliţe de asigurare este evidentă, mai ales că asigurarea locuinţei a devenit obligatorie prin lege. Anul trecut, numărul locuinţelor asigurate a atins un maxim istoric, depăşind patru milioane, adică jumătate din totalul fondului locativ. Cu toatea acestea, o parte a celor care au cumpărat o poliţă ce acoperă şi riscul de inundaţii sau alunecări de teren nu pot fi siguri că primesc şi despăgubirea în caz de calamitate. Vinovate sunt aceleaşi „excluderi“ despre care Capital a mai vorbit şi în numerele anterioare. Unele companii de asigurări au găsit o metodă aparent legală (până la proba contrarie) de a muta o bună parte a riscului din ­curtea proprie în cea a clienţilor.
 Asigurări sau simple coli A4?
„Am văzut poliţe de asigurare a locuinţei de-a dreptul bizare. Contractul îmi spune că am asigurat riscul de inundaţii şi alunecări de teren dar, mai jos, cu litere mici, la capitolul excluderi, mă anunţă că nu primesc despăgubirea în situaţia în care locuinţa este situată într-o zonă inundabilă. Şi atunci de ce îmi mai vând asigurarea?“, se întreabă un specialist cu experienţă în lumea asigurărilor. Problema cu aceste poliţe de asigurare emise de companii importante din România este chiar mai gravă. Cel puţin deocamdată, nicio institituţie din România nu poate spune cu exactitate ce înseamnă „zonă inundabilă“. Cu alte cuvinte, ca multe dintre clauzele incluse în contractele de asigurare din România, şi aceasta este interpretabilă. Dacă în momentul daunei compania decide că res­pectiva locuinţă este situată în zonă expusă la inundaţii, va lua decizia să nu plătească despăgubirea. Singura cale prin care mai puteţi primi banii ulterior este instanţa de judecată. Alţi bani, altă distracţie. În aceste condiţii, pentru mai multă siguranţă, soluţia o reprezintă poliţele obligatorii emise de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, care costă 10 sau 20 de euro pe an, dar care au marele dezavantaj de a acoperi doar o sumă limitată şi doar trei riscuri. Limita de despăgubire pe poliţa PAD este de 10.000 de euro pentru case de chirpici şi 20.000 de euro pentru locuinţe din materiale mai solide, iar despăgubirea se face doar în caz de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren.
 
Riscuri cât casa. Strategii în aşteptare
În acest moment, în România nu există o hartă clară a zonelor inundabile.Există însă o strategie privind reducerea riscurilor şi unele date parţiale care arată că peste 900.000 de români sunt expuşi. Singurele date certe sunt cele venite de la marile companii şi brokeri de reasigurare care au afaceri şi în România. Aceste date sunt furnizate însă companiilor locale doar în condiţiile în care ele apelează la servicii de reasigurare sau plătesc studiile respective fapt care, cel puţin deocamdată, este mai degrabă o raritate.
 Mai mult, potrivit cifrelor incluse într-un proiect de norme elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, România prezintă cel mai mare risc din Europa în ceea ce priveşte inundaţiile.  Documentul cu pricina, menit să oblige companiile de asigurare să constituie rezerve mai mari pentru daunele potenţiale, arată că factorul de ţară privind riscul de inundaţii este, în România, de patru ori mai mare decât în Italia, Belgia sau Marea Britanie şi de două ori mai mare decât în Bulgaria, Ungaria sau Spania.

900
de mii de români trăiesc, potrivit datelor oficiale, în zone expuse la inundaţii. Pentru aceştia unica variantă sigură sunt poliţele emise de PAID.

Câteva sfaturi utile
» Nu vă cumpăraţi o poliţă care să excludă despăgubirile în cazul în care  „locuinţa se află în zonă inundabilă“ pentru că termenul este prea inter­pretabil.
» Atenţie mare la aşa-numitele „asigurări proporţionale“. Aceste poliţe sunt, în general, foarte ieftine, dar acoperă doar o parte a daunei. De exemplu, dacă valoarea maximă aco­perită este de 20.000 de euro, iar preţul locuinţei este de 100.000 de euro, asigurătorul vă va despăgubi doar cu a cincea parte din daună, indiferent dacă paguba este de 10.000 sau 100.000 de euro. 
» Asiguraţi-vă că locuinţa este în stare bună înainte de a încheia poliţa. Excluderile din contracte merg, uneori, până la refuzul plăţii dacă locuinţa are cea mai mică crăpătură. 
» Preţul nu este întotdeauna cel mai bun argument.