Fost profesor de teologie la Fordham Preparatory School, distribuit într-un film de succes al anilor 70, William J. O’Malley a fost acuzat în 2019 de abuz sexual asupra unui minor, scrie Democratandchronicle.

Reverendul O Malley a devenit cunoscut în anii 70 pentru rolul părintelui Joe Dyer, din filmul „Exorcistul”. A predat teologie, engleză, latină și arta teatrală la McQuaid Jesuit High School din Rochester, NY, între anii 1965 și 1986, iar în 2019 a fost acuzat că a abuzat un minor.

Acuzat de abuz sexual asupra unor elevi

Numele său s-a aflat în centrul unui scandal uriaș, în 2019, când a fost acuzat de un seminarist că a fost abuzat sexual de William J. O’Malley în cursul anului şcolar 1985-86. Tânărul J.W., care avea atunci 17 ani, a susținut că a fost agresat sexual de mai multe ori într-o sală de clasă, pe holurile școlii și la unele evenimente sponsorizate de școală. Victima s-a plâns în instanță că a suferit ”o traumă emoțională și psihologică severă, umilință, depresie, anxietate și pierderea credinței” din cauza abuzului Rev. O’Malley. Ulterior, O’Malley a fost acuzat că a abuzat sexual alți doi minori, în anii 70.

Cum a ajuns să joace în „Exorcistul”

În anii 70, reverendul O’Malley era unul dintre cei mai cunoscuți membri ai clerului din oraș. Ținea discursuri publice, apărea în emisiuni locale de televiziune și a jucat în producții teatrale locale, inclusiv în spectacolul ”Menajeria de sticlă”, pus pe scena unui teatru din New York. A împărțit scena cu Robert Forster, un actor cunoscut de la Hollywood, primind elogii ale criticilor pentru interpretarea sa. Ulterior, a fost distribuit în filmul „Exorcistul” după ce a legat o prietenie cu autorul romanului, William Peter Blatty, cel care a făcut și adaptarea cinematografică a cărții.

În toamna anului 1971, reverendul O’Malley a scris o recenzie a bestseller-ului pentru un program al Bibliotecii Publice din Rochester și i-a trimis-o prin poștă lui Blatty, care i-a răspuns adresându-i o invitație la cină. La scurt timp după acea întâlnire, Blatty, care și-a adaptat cartea pentru marele ecran, i-a sugerat reverendului O’Malley că ar putea să interpreteze rolul părintelui Dyer, confidentul personajului principal, părintele Damien Karras (Jason Miller).

”Exorcistul”, unul dintre cele mai controversate romane, a devenit un fenomen literar

Publicat pentru prima data in 1971, ”Exorcistul„, unul dintre cele mai controversate romane, a devenit un fenomen literar. A stat 57 de săptămâni pe lista de bestseller-uri din ”New York Times”, dintre care 17 pe locul 1. Inspirat de un caz real de posesie demonică din anii 1940, William Peter Blatty a creat un roman clasic care o avea în prim-plan pe Regan, fiica de 11 ani a unei actrițe.

Demis în 2012, acuzat de abuz în 2019

După rolul din ”Exorcistul”, William J. O’Malley și- a luat un an sabatic, timp în care a predat la nivel universitar, a scris cărți și piese de teatru și un scenariu și a predat la un teatru de amatori. S-a întors la McQuaid în 1975, spunând: ”Am fost actor, dar sunt profesor. Viața mea este cu copiii.” După anul școlar 1985-’86 a plecat la Fordham Preparatory School, situată în campusul Universității Fordham din Bronx. În iunie 2012, a fost demis pentru stilul său de predare „controversat” și „abraziv”, care nu era în pas cu vremurile. În urma primei acuzații de abuz sexual, la 26 august 2019, reverendul O’Malley a fost îndepărtat de la Murray-Weigel Hall a Universității Fordham, o reședință din campusul Rose Hill care găzduiește preoți iezuiți ieșiți la pensie. O’Malley era al zecelea preot iezuit conectat la comunitatea Fordham care a fost acuzat de agresiune sexuală.