În acest context, premierul Ludovic Orban a declarat că în ultimii 15 ani școlile profesionale și tehnologice au fost considerate fiicele vitrege ale sistemului de învățământ.

„Din păcate, şcolile profesionale şi liceele tehnologice în 15 ani au fost considerate fiicele vitrege ale sistemului de învăţământ.

Refacerea învăţământului profesional şi tehnologic reprezintă una dintre priorităţile noastre în domeniul educaţiei, atât prin investiţii din resurse bugetare interne, din fonduri europene, cât şi prin implementarea sistemului dual, care presupune un parteneriat între companii şi unităţile de învăţământ, prin care, practic, companiile susţin unităţile de învăţământ în ceea ce priveşte înzestrarea cu tehnologie, susţin unităţile de învăţământ cu specialişti care să îi înveţe pe elevi meserie.

De asemenea, se implică în susţinerea printr-un sistem de burse şi, de asemenea, asigură locuri de muncă pentru cei care absolvă aceste unităţi de învăţământ. Acesta este sistemul dual care este folosit în Germania, în Austria, în Elveţia, cu rezultate deosebite”, a afirmat Orban.

Ce sfaturi a dat Ludovic Orban, CFR-ului

Șeful Guvernului le-a recomandat reprezentanților CFR să încheie parteneriate cu școlile de meserii în vederea pregătirii meseriașilor și a profesioniștilor de care va avea nevoie.

„În mod clar că CFR va avea nevoie de mână de lucru, de angajaţi tineri care să ducă mai departe experienţa şi pentru asta trebuie să fie mai atentă la nişte parteneriate cu unităţi de învăţământ care să poată să genereze meseriaşii şi profesioniştii de care va avea nevoie”, a adăugat Orban.