Cutremur puternic pentru cei care dețin Bitcoin. Cunoscuta monedă virtuală a scăzut vineri cu până la 5%. Este acum la cel mai redus nivel atins de la sfârşitul lunii septembrie pe fondul evoluţiei negative a criptomonedelor, determinată de îngrijorările legate de înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, transmite Reuters.

Bitcoin a coborât până la 40.938 dolari pe unitate, un nivel minim după data de 29 septembrie, fiind ulterior tranzacţionată în declin cu peste 3%, la 41.704 dolari pe unitate, după date mixte de pe piaţa americană a muncii.

Valoarea Bitcoin s-a depreciat cu peste 40% de când a atins în noiembrie un maxim record de 69.000 de dolari.

Ce se întâmplă cu a doua cea mai valoroasă criptomonedă?

Puterea globală a reţele informatice pentru Bitcoin a scăzut puternic în această săptămână, în urma închiderii reţelei de internet în Kazahstan.

Bitcoin s-a aflat sub presiune şi în urma publicării, miercuri, a unei minute a Rezervei Federale, care pare să indice o politică de reglementare mai agresivă, care ar reduce interesul investitorilor pentru activele riscante.

Ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume în funcţie de capitalizarea de piaţă, a scăzut cu până la 8,6%, la 3.114 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din 1 octombrie, ulterior fiind cotată în declin cu peste 6%, la 3.200 de dolari pe unitate.

Bitcoin va înlocui dolarul american?

În context, trebuie amintit că, la sfârșitul anului trecut, într-un schimb de mesaje pe Twitter, cu artista Cardi B, fostul director executiv al Twitter, Jack Dorsey, a spus că Bitcoin va înlocui dolarul american.

Întrebat direct dacă criptomoneda va înlocui moneda americană, Dorsey a răspuns fără nicio ezitare: „Da, Bitcoin o va înlocui”. Mesajele de pe Twitter dintre rapperiţă și miliardarul tehnologic despre uzurparea criptografică a dolarului au provocat un val de reacții pe rețeaua de socializare. Cofondatorul Dogecoin, Billy Markus, a postat un meme privind modul în care Dogecoin este mai stabil decât dolarul american. Iar investitorul Bitcoin, Dennis Porter, a subliniat că „o astfel de conversație era, de fapt, inevitabilă”.

Jack Dorsey a părăsit Twitter pentru a se concentra pe firma fintech Block, cunoscută anterior ca Square. El este un cunoscut investitor Bitcoin. Pasiunea sa pentru criptomonedă datează din 2017, când a început să-o susțină ca monedă-rege. Când piața Crypto s-a prăbușit, în 2018, Dorsey a rămas de neclintit și a numit Bitcoin viitoarea monedă mondială, în ciuda faptului că moneda digitală se afla la cel mai scăzut punct din ultimii ani. În martie 2019, Dorsey a spus că săptămânal cheltuiește câteva mii de dolari pentru a cumpăra Bitcoin.