Potrivit AFP, creșterea cursului bitcoin a venit în urma lansării unui produs financiar cu privire la această criptomonedă pe Wall Street, o etapă istorică în democratizarea acesteia.

Amintim faptul că această criptomonedă, care în urmă cu 12 ani valora mai puţin de un dolar a atins în cursul şedinţei de tranzacţionare, către ora 14.00 GMT (17.00, ora României), 66.273 de dolari, adică o creştere cu peste 50% în ultima lună şi de peste 450% în ultmul an.

De menționat este faptul că Bitcoin mai profită și de o lună de lansarea primului fond indexat (ETF) legat de cursul său la Bursa din New York, ale cărui tranzacţii au început marţi. Având în vedere noua creștere fără precedent, investitorii speră ca noi fonduri să fe lansate pe piaţa criptomonedelor, prin folosirea acestui nou produs financiar reglementat.

În ceea ce privește impactul noii creșteri, potrivit sursei citate, prima şedinţă de schimb pare că a fost un succes, în contextul în care ETF a înregistrat 24,4 milioane de schimburi şi a încheiat în creştere.

Un analist susține că aceasta este dovada unui apetit ”puternic” în fața bitcoinului.

Apetitul pentru bitcoin a crescut

”Asta dovedeşte că există un apetit puternnic faţă de o expumere a bitcoin”, comentează un analist de la ThinkMarkets, Fawad Razaqzada, care notează însă că cumpărarea acestui ETF nu reprezintă o investţie directă în bitcoin.

Pe de altă, parte, potrivit sursei citate, prin cumpărarea de acţiuni ale acestui nou ETF, investitorii nu mizează în mod direct pe bitcoin. Mai exact, banii lor sunt plasaţi în contracte la termen în bitcoin.

Aspectul indirect al acestei plasări este fundamental în ochii autorităţii de reglementare americane a pieţelor, SEC, care a alertat cu regularitate cu prvire la volatilitatea importantă a bitcoin.

În ceea ce privește o eventuală reacție din parta autorităţilor de reglementare, acestea ezită să se poziţioneze în subiectul criptomonedelor, a căror reţea descentrsalizată este deificil de controlat.

Pe de altă parte, umeroase nume mari din domeniile tehnologiei şi financiar, la Wall Street, au anunţat noi proiecte cu privire la criptomonede în ultimele 12 luni. Amintim faptul că în urmă cu un an, la 21 octombrie 2020, gigantul plăţilor online Paypal dădea startul creşterii cursului prin lansarea unui serviciu de cumpărare, de vânzare şi de plată în această criptomonedă.