Alertă maximă pentru SUA. Acesta nu ar fi în stare să poarte singure un război. De aceea, America trebuie să împartă cu Moscova și cu Beijingul sferele de influență din lume. Acesta este viziunea exprimată de expertul în domeniul studierii problemelor de securitate naționale și fost ofițer al armatei americane, David Pyne.

El a făcut o declarație explozivă într-un articol pentru The National Interest. În opinia sa, Washingtonul trebuie să împartă cu Moscova și cu Beijingul sferele de influență din lume, relatează cotidianul ”Izvestia”.
„SUA nu sunt în stare să poarte singure un război pe două fronturi dacă relațiile cu Rusia și China se înrăutățesc, a prognozat politologul.

”America trebuie să renunțe la viziunile ei idealiste despre securitate și o lume unipolară sigură, unde Washingtonul este recunoscut drept cea mai tare superputere. În realitate, situația este diferită”, a declarat autorul.

Care sunt sferele de influență

SUA trebuie să recurgă la conceptul ”reținerii strategice”, uitând de posibilitatea hegemoniei mondiale, a susținut jurnalistul. Acest concept va da posibilitatea Washingtonului să nu permită apariția unor noi lideri regionali în Asia de Nord-Est și în Europa, a prezis Pyne.

”La rândul său, acest lucru va determina aliații SUA să-și asume principala povară a asigurării securității în regiunile lor și să se bazeze pe propriile forțe pentru a rezista în fața unor hegemonii regionale, precum Rusia și China”, a explicat specialistul.

Dacă Statele Unite își vor reduce prezența militară în diferite colțuri ale lumii, posiblitatea ca Rusia și China să se apropie devine mai puțin probabilă. SUA pot încheia cu Beijingul și cu Moscova un acord de împărțire a sferelor de influență similar acordurilor la care s-a ajuns la conferințele țărilor ”marii trilaterale” de la Potsdam și Yalta, a adăugat expertul.

Statele Unite ar putea obține o sferă de influență care să includă Japonia, Australia, Noua Zeelandă, precum și toate țările din Emisfera vestică, inclusiv Europa Occidentală”, scrie Pyne. Sfera de influență a Rusiei ar putea deveni atât fostele țări ale URSS, Serbia, Iran, Irak, Siria, cât și Libia, iar sub influența Beijingului ar putea ajunge Coreea de Nord, Taiwanul, Pakistanul, Afganistanul și o serie de state din Asia de sud-est și Africa, a adăugat specialistul.