Pe ordinea de zi de miercuri a Senatului se află un proiect controversat, iniţiat de senatorii PSD Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir. Cei doi vor să modifice legea de funcţionare a Consiliului Concurenţei şi, cu această ocazie, să-l scoată din schemă pe preşedintele Iohannis când vine vorba de nominalizarea şi numirea preşedintelui acestei instituţii, totul urmând să cadă în sarcina unor comisii parlamentare conduse de PSD.

În prezent, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către şeful statului, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului, şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cu ce propuneri vin cei doi senatori PSD?

Propunerea venită de la Daniel Zamfir prevede că Plenul Consiliului Concurenţei ar trebui să fie numit prin decret de către preşedinte, pe baza votului dat de Parlament, dar propunerea să vină din partea Comisiilor Juridice şi a Comisiilor Economice reunite ale celor două Camere. Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat este condusă chiar de Daniel Zamfir, Comisia pentru Politică Economică din Camera Deputaţilor de către Gheorghe Şimon (PSD), iar Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor de Iulian Iancu (tot PSD).

Amendamentul propus de senatorul Şerban Nicolae prevede o creştere importantă a membrilor Plenului Consiliului Concurenţei, de la 7 la 11, dar şi numirea lor la propunerea grupurilor parlamentare, o altă lovitură la adresa preşedintelui Iohannis, scrie adevarul.ro.

Şerban Nicolae susţine că „independenţa şi imparţialitatea Consiliului Concurenţei se poate asigura doar pe baza voinţei Parlamentulului”, iar actuala formă, prin care Colegiul Consultativ primeşte avizul Guvernului şi este numit de către preşedintele României „face ca membrii Consiliului Concurenţei să fie rezultatul unei voinţe politice dezechilibrate şi subiective”.