Este vorba despre legea mirosurilor, pe care am mai prezentat-o, care se va aplica începând de joi, 16 iulie și prevede amenzi aspre pentru persoanele care poluează olfactiv. Legea a fost promulgată vineri, 10 iulie, de către preşedintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ a fost inițiat de doi parlamentari USR.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul”, spunea Rodica Militaru, unul dintre inițiatorii acestei legi.

Ce este mai exact „Disconfortul olfactiv”?

„Este efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare.

Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, se arată în lege.

Amenzile prevăzute de această lege

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice, scrie avocatnet.ro, care adaugă că este prevăzută o amendă și pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv, cuprinsă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Practic, autorizația de mediu va fi legată și de deținerea acestui plan. Autoritățile de protecția mediului vor trebui să țină cont, în actele emise, de condițiile de funcționare pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătatea publică pentru proiectele/activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale.

Controverse pe prevederile din această lege

Recent, într-o postare pe Facebook, doctorul Adina Alberts trăgea un nou semnal de alarmă în privința acestei legi pe care o considera că este „menită să ne scoată din minți”.

„Ni se întinde o capcană! Stupiditatea ultimelor legi abrogate și dezbătute – legea carantinării și legea mirosurilor, e menită să ne scoată din minți!

Strategia politică a guvernanților din ultimele câteva săptămâni pare să ducă țintit spre a scoate oameni în stradă. Cele două măsuri luate sunt revoltătoare, frizează drepturi fundamentale ale libertății omului și, nu în ultimul rând, par a fi o nouă bătaie de joc asupra românilor. (…)

Deci gospodinele care prăjesc chiftele trebuie să se gândească la un alt mod de a le găti; bătrânii care își fac o tocăniță dintr-un cartof și o ceapă, pot să-și arunce la coș ceapa și să rămână doar cu cartoful ca să nu se trezească cu vreo amendă de la „autoritățile însărcinate cu mirosul”.

Atenție, doamnelor, cu cât parfum vă dați atunci când ieșiți din casă! Dacă aveți vreo vecină mai arțăgoasă, imediat ați putea fi reclamată la 112 pentru disconfort olfactiv. Nu mai spun că dacă soțul poftește la un mic pe grătar sau o ceafă, să își pună pofta în cui, sau riscă o amendă!”, își striga Adina Alberts nemulțumirea pe Facebook.