Doctorul Adina Alberts trage un nou semnal de alarmă în postarea sa de pe Facebook, după ce anterior atenționa în privința Legii carantinei și izolării. Aceasta vorbește acum despre o lege ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, care este „menită să ne scoată din minți”. Este vorba despre „legea mirosurilor”, propusă de cei de la USR și care va da mari bătăi de cap celor care locuiesc la bloc.

„Ni se întinde o capcană! Stupiditatea ultimelor legi abrogate și dezbătute – legea carantinării și legea mirosurilor, e menită să ne scoată din minți!

Strategia politică a guvernanților din ultimele câteva săptămâni pare să ducă țintit spre a scoate oameni în stradă. Cele două măsuri luate sunt revoltătoare, frizează drepturi fundamentale ale libertății omului și, nu în ultimul rând, par a fi o nouă bătaie de joc asupra românilor.

Despre legea carantinării v-am spus deja părerea mea. Trec acum la legea mirosurilor, propusă de USR și promulgată de președintele Klaus Iohannis vineri, 10 iulie.

O luăm de-a fir a păr:

Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, prin introducerea unei noi noţiuni, aceea de „disconfort olfactiv”, înseamnă: „Efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare. Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, se arată în lege.

Bun. Deci gospodinele care prăjesc chiftele trebuie să se gândească la un alt mod de a le găti; bătrânii care își fac o tocăniță dintr-un cartof și o ceapă, pot să-și arunce la coș ceapa și să rămână doar cu cartoful ca să nu se trezească cu vreo amendă de la „autoritățile însărcinate cu mirosul”.

Atenție, doamnelor, cu cât parfum vă dați atunci când ieșiți din casă! Dacă aveți vreo vecină mai arțăgoasă, imediat ați putea fi reclamată la 112 pentru disconfort olfactiv. Nu mai spun că dacă soțul poftește la un mic pe grătar sau o ceafă, să își puna pofta în cui, sau riscă o amendă!

Exemplele ar putea continua, dar ce rost mai are? Înțelegeți și dumneavoastră că ne modelăm pentru redenumirea României în „Absurdistan”. Singurul lucru bun pe care ar putea să-l aducă această lege este rezolvarea rapidă a situației de la gropile de gunoi, și fac referire acum la cea de la IRIDEX, care a împuțit, scuzați-mi expresia, jumătate din Sectorul 1. Dar, surpriză! IRIDEX are toate autorizațiile necesare de la stat ca să ne „deranjeze olfactiv” atât cât vrea el. Așa cum actualul primar și orice administrație de mai sus au ocolit pe vârfuri IRIDEX, asta se va întâmpla și cu actuala lege.

În final, vă redau ce au spus cei doi USR-iști inițiatori ai legii: „Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată!”, spune Rodica Militaru, USR. Păi ori e lege, ori e tocmeală!

Și acum, întrebarea cea mai profundă, pe care aș sublinia-o cu roșu dacă aș putea: CUM CONSTATĂ AGENTUL DE LA “POLIȚIA MIROSURILOR” CĂ MIROASE „UȘOR”, „PUTERNIC”, „FOARTE PUTERNIC”?…

Pe ce se bazează această constatare? Vă imaginați un organ abilitat, cu nasul mare, aplecat pe la ușile scărilor de bloc și „constatând” prin inspirări adânci mirosurile de mici sau șosete împuțite?!

Haideți ca am ajuns de tot circul! Atâtea probleme sunt în țara asta … Se pare că cei din fruntea ei vor neapărat să ne scoată în stradă, iritându-ne constant. Pentru ce oare? Ce fel de experiment e acesta?…

PS: Astăzi, ora 18:00, voi fi în Herăstrău , intrarea Arcul de Triumf. Ne vedem acolo!”, scrie doctorul Adina Alberts pe pagina sa de Facebook.