Victor Ponta a fost pe val miercuri seară, atunci când discursul său a ajuns să fie presărat cu accente naționaliste și antieuropene, mai ales într-o dispută pe care a avut-o cu deputatul UDMR Tanczos Barna pe tema drepturilor minorităților. Fostul premier consideră că „cineva” din afara României vrea să impună decizii, nu tot ce este în Europa este bun și pentru România, iar românii sunt exploatați de multinaționale chiar în țara lor.

„Decizii impuse de Bruxelles peste capul României”

Victor Ponta i-a adresa o întrebare senatorului UDMR, Tanczos Barna: „În 2013, UDMR mi-a pus o condiție pentru alianța de guvernare, pe care am respins-o și anume susținerea acelei inițiative „Minority SafePack”. În 2013, cu guvernul României, a fost respinsă. În 2017 a revenit această inițiativă, care spune așa: Uniunea Europeană poate să intervină peste capul statelor membre la impunerea unor drepturi speciale pentru drepturile minorităților naționale. Vreau să întreb UDMR dacă veți cere același lucru pentru intrarea la guvernare după 6 decembrie: susținerea acestei inițiative peste capul României”, a întrebat fostul premier la digi24.

„Nu mai este cazul”, a răspuns senatorul UDMR, „pentru că dvs. ați pierdut procesul la Curtea de Justiție Europeană, sunteți singurul prim-ministru care a susținut un asemenea demers, ați pierdut procesul în instanță, după care România a mai fost târâtă încă o dată într-un proces demarat atunci e Comisia Europeană, proces pierdut și acela. Astăzi, această inițiativă de susținere a minorităților, inițiativă cetățenască, cu peste un milion de semnături, este pe masa Parlamentului European și nu se mai pune problema dacă noi punem ca o condiție de intrare la guvernare, ci este o problemă de justiție europeană, de legislație europeană și în cazul în care Parlamentul European va susține acest demers – și așa cum se vede în momentul de față din susținerea 100 la 100 a Bundestagului, exprimată săptămâna aceasta sau săptămâna trecută, această inițiativă are toate șansele să treacă – nu se va mai pune problema dacă UDMR sau PSD sau PNL vor sau nu vor această legislație. Ea se va stabili la nivel european, va veni în sprijinul tuturor minorităților din Europa, va avea niște obligații clare pentru statele membre în a-i respecta pe cetățenii aparținând minorităților naționale în a-i susține în păstrarea identității lor lingvstice și culturale, prin urmare, e o întrebare… E o întrebare proastă? Nu știu”, a arătat senatorul UDMR.

Forțe anti-România vor ca „firmele românești să dea faliment”

Ulterior, în minutul final al dezbaterii, în care fiecare participant a fost rugat să-și transmită mesajul, Victor Ponta a atins din nou ideea că cineva vrea răul României: „În 2015, România era în direcția cea bună, poate că devenise prea puternică. După aceea, știți, a trebuit să moară oameni ca să plec eu, să vină dl. Cioloș. Acum suntem din nou într-o criză și-mi doresc foarte tare ca până în 2024 să trecem toți peste criză. Să nu-i lăsăm pe cei care sunt anti-România, care vor ca firmele românești să dea faliment ca să le cumpere cei din străinătate, care vor ca românii să rămână săraci, ca să fim în continuare angajați pe 2 bani în Franța sau în Italia sau aici, la supermarketuri, să lucrezi la casă ore în șir și să fii tratat ca un obiect. Cred că pot să conduc România să ieșim încă o dată din criză, alături de cei din Pro România, alături de toate partidele care sunt pro-România, deci clar nu alături de UDMR. După discuția din seara asta, m-am lămurit. Cred că România are potențialul de a ieși din această criză cum a ieșit din după 2012: mai puternică, cu oameni mai înstăriți, care nu mai au problema zilei de mâine”, a spus Victor Ponta.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Chirica