Decizia vine în contextul în care fostul lider PSD atacase în 2018 răspunsul Comisiei Europene la o plângere a sa împotriva modalității în care a fost realizat raportul OLAF care a dus la apariția dosarului de corupție Tel Drum, potrivit g4media.ro

Deoarece în acel moment trecuse termenul legal pentru această plângere iar Liviu Dragnea nu mai putea ataca direct raportul OLAF, fostul lider PSD a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi audiat.

Trebuie menționat că în 2018 Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală de către DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul Tel Drum. Acest dosar este bazat pe raportul OLAF și nu a fost finalizat nici până acum cu o trimitere în judecată.

Cererile făcute de Dragnea

Dragnea a cerut anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018 și obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Acesta și-a bazat cererile pe următoarele motive:

  • Primul este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) și (4) din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.
  • Al doilea este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.
  • Al treilea este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.

Cazul Tel Drum

În opinia OLAF, acesta este un caz emblematic pentru fraudarea banilor europeni. Conform raportului, România a făcut obiectul a 11 investigații din partea OLAF, cele mai multe din întreaga Uniune Europeană.

Biroul antifraudă subliniază și cele mai frecvente cauze și metode de subtilizare a banilor europeni: corupția, conflictul de interese și manipularea licitațiilor de acordare a lucrărilor.