Schimbări majore pentru vecinii României! Peter Marki-Zay, candidatul comun al opoziţiei ungare împotriva actualului premier Viktor Orban, face promisiuni incredibile. El a anunțat public într-o intervenție la Bruxelles care vor fi obiectivele sale dacă va câștiga alegerile viitoare din primăvară. Acesta a primis că intenționează să „elibereze” Ungaria de corupţie şi să „restabilească” democraţia printr-o nouă Constituţie, conform AFP.

„Dacă vom reuşi alungarea lui Orban, va trebuie să luăm totul de la început. Nu există democraţie, nu există libertate a presei, nu există stat de drept în Ungaria. Vorbim despre o schimbare de regim, nu doar despre o schimbare de guvern.” au fost cuvintele lui Peter Marki-Zay, adversarului politic al lui Viktor Orban.

Viktor Orban, „dictator corupt”

Afirmațiile făcute de Peter Marki-Zay nu s-au limitat doar la câteva promisiuni, ci au continuat cu jigniri la adresa actualului premier al Ungariei. Conservatorul l-a calificat pe Viktor Orban drept un „dictator corupt şi trădător al valorilor europene, trădător al creştinismului.” Totodată, politicianul a denunțat „campaniile de ură împotriva LGBT, a romilor, evreilor şi altor minorităţi.”

Peter Marki-Zay s-a pronunţat şi pentru anularea legii anti-LGBT votate în vară, care a provocat indignare la Bruxelles. El și-a luat angajamentul de a le acorda cuplurilor formate din oameni de același gen drepturi egale cu ale persoanelor heterosexuale, în special cel la căsătorie.

„Pregătim o nouă Constituţie şi, după victoria noastră electorală pe care o sper, vom organiza un referendum pe acest subiect pentru a construi o Ungarie democratică. Există părţi ale Constituţiei cu care nu avem probleme. Însă tot ceea ce FIDESZ (partidul lui Orban – n.red.) a făcut în aceşti ultimi zece ani pentru a-şi consolida puterea şi a-l face pe Orban imbatabil este nevalid”, a fost promisiunea acestuia.

„Alegerile nu vor fi democratice”

În ciuda cuvintelor acide aduse la adresa actualului premier al Ungariei, candidatul opoziţiei consideră că Viktor Orban a luat o decizie bună când a ridicat un gard pentru a împiedica sosirile de migranţi în 2015. Fiind un „mijloc legitim pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale”, potrivit lui Peter Marki-Zay.

Observatorii anticipează o luptă strânsă între Viktor Orban şi Peter Marki-Zay. Cel din urmă a recunoscut că va fi „extrem de dificil” de învins liderul suveranist, aflat la putere între 1998-2002 şi fără întrerupere din 2010. Acesta vehiculează că alegerile nu vor fi „nici democratice, nici libere, nici echitabile”, însă rămâne optimist, conform agerpres.ro.

„Dar şansa noastră (de a-l învinge pe Viktor Orban) nu a fost niciodată atât de mare în ultimul deceniu.”, a spus acesta.