Lovitură fără precedent pentru Donald Trump. Fostul președinte are probleme mari cu legea după ultimele documente publicate de o comisie parlamentară. Mai exact, datele arată că Trump a exercitat presiuni asupra unor oficiali din cadrul Departamentului Justiţiei pentru a constata că scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020 a fost marcat de fraude.

„Doar spuneţi că scrutinul a fost marcat de corupţie şi lăsaţi restul în seama mea şi a congresmenilor republicani”, i-a cerut Donald Trump pe 27 decembrie 2020, conform documentelor, lui Jeffrey Rosen, secretarul interimar al Justiţiei şi procuror general interimar în acel moment.

Associated Press adaugă că tot conținutul conversației a fost reconstituit pe baza declaraţiilor unor martori, iar documentele au fost publicate în cursul zilei de vineri de Comisia de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor.

Amintim faptul că Jeffrey Rosen a devenit secretar interimar al Justiţiei în contextul demisiei lui William Barr. Totodată, trebuie menționat faptul că înainte de a demisiona din funcţia de secretar al Justiţiei, William Barr îi transmisese lui Donald Trump că nu existau dovezi temeinice privind fraudarea scrutinului prezidenţial.

Ce a făcut Donald Trump la alegerile din noiembrie

În același timp, la acel moment, mai multe instanţe judiciare statale respinseseră contestaţii privind derularea scrutinului. Politicianul democrat Carolyn Maloney a reacționat și el după documentul publicat.

Acesta consideră că declarațiile atestă că Trump a cerut direct să fie luate o serie de măsuri pentru modificarea rezultatului scrutinului.

„Declaraţiile arată că preşedintele Trump a cerut direct principalei agenţii de aplicare a legii să ia măsuri pentru a schimba rezultatul unui scrutin liber şi corect, în ultimele zile ale mandatului”, a declarat politicianul democrat Carolyn Maloney, preşedintele Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor.

Amintim faptul că luna trecută, o serie de email-uri care au fost făcute publice arătau că Donald Trump şi aliaţii acestuia au exercitat o serie de presiuni asupra Departamentului Justiţiei pentru a investiga presupuse cazuri de fraude electorale produse în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020.

Toate aceste informații vin după ce Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020 şi a denunţat fraude electorale.