Un primar celebru este la un pas să piardă foarte muți bani. Este vorba de edilul din Baia Mare. Acesta riscă să rămână fără jumătate de milion de euro, după ce judecătorii au decis că edilul nu își poate justifica averea. Potrivit Agenției de Integritate, suma reprezintă diferența dintre veniturile lui Cătălin Cherecheș și averea sa din perioada 2012-2017.

Ce s-a întâmplat mai exact? Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleiași instanțe . Instanța a dispus confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei. Această sumă reprezintă avere nejustificată, de la primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, potrivit instanței.

Sentința nu e definitivă. Ce se spune însă în decizia instanței, conform Realitatea net.

Primarul de la Baia Mare are probleme mari

„Admite sesizarea formulată de CCA (Comisia de cercetare a averilor – n.r.) de pe lângă Curtea de Apel Cluj prin Ordonanţa nr. 2/2019, privind pe petenta ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) în contradictoriu cu intimaţii CC (Cătălin Cherecheș – n.r.) şi SR (Statul Român – n.r.) prin MFP (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.). Constată că dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului CC la plata acestei sume în favoarea SR, prin MFP, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în data de 09.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este decizia instanței.

Agenția Națională de Integritate a anunțat, în 2019, că a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 2,7 milioane lei. Diferența a fost descoperită între averea dobândită și veniturile realizate de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Cherecheș Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Cherecheș Cătălin”, se arată într-un comunicat al ANI.