Costurile s-ar ridica la 20 de milioane de lire sterline, iar recent guvernul canadian a anunţat că refuză să mai achite această sumă începând din aprilie, când în mod oficial cei doi nu vor mai fi membri seniori ai familiei regale britanie. Pentru că s-au stabilit pe insula Vancouver din noiembrie anul trecut, Canada a avut obligaţia legală de a le asigura securitate, Harry şi Meghan fiind considerate persoane protejate internaţional.

Pe cale de consecinţă, contribuabilii din Marea Britanie rămân singura opţiune de finanţare a securităţii ducilor de Sussex. Cetăţenii nu sunt, însă, deloc încântaţi de această idee. Un sondaj demarat în emisiunea „Good Morning Britain“, de la ITV, a arătat că nouă din zece persoane se opun acestui plan, peste 14.000 de persoane răspunzând chestionarului.

În textul petiţiei semnate de zeci de mii de britanici se arată că ducii de Sussex sunt multimilionari, iar folosirea fondurilor publice pentru a-şi achita costurile de securitate ar fi o mişcare „total nedemocratică“.

„Ei au ales să renunţe la îndatoririle regale, să locuiască în străinătate şi să călătorească pe tot globul pentru a-şi dobândi independenţa financiară. Prin urmare, este responsabilitatea lor să-şi plătească securitatea, nu intră în atribuţiile contribuabililor din Marea Britanie. Noi nu vrem să plătim pentru Harry, Meghan şi fiul lor şi vrem să solicităm Parlamentului Regatului Unit şi Camerei Comunelor să nu-i ajute în vreun fel din punct de vedere financiar“, se mai arată în petiţie, potrivit Adevarul.

Decizia guvernului canadian condus de premierul Justin Trudeau vine tot la presiunea cetăţenilor, care în luna ianuarie au semnat la rândul lor o astfel de petiţie. În doar şase zile, peste 80.000 de canadieni au dat cu subsemnatul împotriva ducilor de Sussex.

Prinţul Harry şi soţia sa, ducesa Meghan, au anunţat pe 8 ianuarie că renunţă la rangul de membri seniori ai familiei regale britanice pentru a-şi câştiga independenţa financiară. Cei doi au explicat că vor să aibă propriile joburi şi să-şi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord, însă au subliniat că vor continua să o susţină „pe deplin“ pe regina Elisabeta.