Acest lucru este posibil din cauza lipsei planului de revizii și reparații care ar fi trebuit făcut anul trecut. Astfel, ANRE a anunțat că regia a investit doar 6,625 milioane de lei, aproximativ jumătate din valoarea totală planificată.

Revizii de peste 70 milioane de lei la nivel național

Raportul privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019 arată că, la nivel național, au fost făcute lucrări de revizie și reparații în valoare de 75,3 milioane de lei, reprezentând aproximativ 55% din suma planificată.

Experții ANRE trag un semnal de alarmă

Experții ANRE au explicat că volumul redus de investiții și reparații duce la lipsa continuității în furnizarea energiei termice și la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat.

„De exemplu, pierderile de căldură/apă şi numărul avariilor tehnice înregistrează un nivel ridicat în raport cu SACET-uri (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, n.r.) ca dimensiune din alte ţări europene.

Pierderile substanţiale din reţelele de transport şi distribuţie (a se vedea diferenţa dintre energia termică produsă şi/sau cumpărată 14.080.217 MWh şi energia termică vândută 9.887.516 MWh) atrag după sine preţuri de furnizare mari”, este precizat în raportul privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019.

Scăderea numărului de consumatori, o altă problemă

1.156.202 de consumatori ai sistemului centralizat de încălzire şi apă caldă se află în România. Dintre aceștia, 13.520 sunt operatori economici, 2.361 sunt instituții publice iar 1.140.321 sunt consumatori casnici.

În regiunea București-Ilfov se află cel mai mare număr de locuințe alimentate prin rețeaua centralizată. Aici sunt 561.058 de locuințe unde se furnizează 41% din cantitatea totală de energie termică la nivel naţional.

La polul opus se află zona din centrul țării, cu 16.326 locuinţe alimentate.

În anul 2019, în 13 localităţi au avut loc debranşări semnificative (peste 5%) ale locuinţelor de la SACET. Cea mai mare rată a acestor proceduri s-a înregistrat în Galaţi (61,87%), unde autoritatea locală a sprijinit financiar pentru trecerea consumatorilor de energie termică de la SACET la utilizarea centralelor termice individuale.