Liviu Dragnea este la un pas de a ieși din închisoare. După o serie de încercări mai mult sau mai puțin reușite, fostul lider al PSD așteaptă astăzi să vadă ce decizie se va lua la Tribunalul Giurgiu. Judecătorii vor lua decizia finală asupra cererii sale de a fi eliberat condiționat.

Trebuie subliniat încă de la început că dosarul în care implicat Liviu Dragnea a fost trimis la Tribunalul Giurgiu. Acest lucru s-a petrecut după ce Curtea de Apel București au acceptat strămutarea procesului de la Tribunalul București.

În doar câteva ore, Tribunalul Giurgiu va analiza cererea făcută de fostul lider PSD împotriva sentinței judecatoarei Madalina Mirela Stirbu de la Judecatoria Sectorului 5, care, în 27 aprilie 2021, a respins liberarea conditionata a fostului presedinte PSD, deși acesta îndeplinea toate condițiile pentru a putea fi eliberat.

Liviu Dragnea a explicat motivele pentru care vrea să fie eliberat

Liviu Dragnea a spus că are toate motivele să iasă mai repede din închisoare. El a susținut că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”.

Totodată, Dragnea a mai acuzat și o serie de nereguli petrecute la adresa sa. Potrivit acestuia, persoane din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă. Măsura a determinat „la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie”. Dragnea a ținut să arate că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.

Pe lista nemulțumirilor lui Dragnea se mai află și faptul că i-ar fi fost încălcat dreptul său la sănătate. Liderul politic a acuzat că i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de specialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.

Lungul drum parcurs în instanță

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins însă cererea de eliberare condiţionată. O lună mai târziu. Tribunalul Bucureşti i-a respins contestația făcută în acest dosar. Dragnea nu a cedat și a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti. Aici a cerut strămutarea de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare. Chiar dacă decizia Tribunalului Bucureşti era una definitivă, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu. La Tribunalul Giurgiu dosarul a fost repartizat judecătoarei Ana Lazăr, însă aceasta a făcut cerere de abţinere, fiind înlocuită cu un alt magistrat.