Compania a intrat pe piaţa românească în 2006 prin două parteneriate: cu lituanienii de la Europa Group Investment (EGI), alături de care au dezvoltat ansamblul City Center Residence, şi cu britanicii de la Bellerive, împreună cu care au dezvoltat Carol Park Residence, ambele proiecte fiind situate în apropiere de Parcul Carol din Bucureşti. Investitorii au construit 263 de unităţi în urma unor investiţii de 60 mil. euro în cele două proiecte.

Hanner cumpărase încă din 2006 un teren de circa un hectar pe strada Pajiştei, chiar în buza parcului Tineretului, pe care a plătit „câteva milioane de euro“. Terenul a fost achiziţionat printr-un credit accesat la UniCredit şi rambursat integral în 2009. Mindaugas Valuckas (31 de ani), CEO şi unul dintre acţionarii Hanner îşi aminteşte că, în acea perioadă, avea mai multe terenuri la care se uita, însă a optat pentru varianta cea mai scumpă, datorită amplasamentului. Până să înceapă construcţia ansamblului, piaţa a fost lovită de criza imobiliară, iar investitorii lituanieni şi-au blocat planurile. Cinci ani mai târziu, în 2013, Hanner a decis să demareze lucrările la un prim bloc de locuinţe pe terenul achiziţionat, iar în primul semestru al acestui an au pus pe piaţă 69 de apartamente, cu suprafeţe cuprinse între 48 mp şi 108 mp. Până acum, investitorul a plasat aproximativ 10 mil. euro în teren şi construcţia primei clădiri.

„Am decisă să demarăm investiţia, în principal, pentru că aveam terenul şi trebuia să îl valorificăm. Nu spun că este o perioadă mult mai bună decât anii trecuţi, dar putem lucra în acest mediu. Deocamdată avem un ritm de vânzări de 5 apartamente pe lună, însă, dacă vom creşte peste zece unităţi lunar, vom lua în considerare o majorare de preţuri“, a declarat Mindaugas Valuckas.

Potrivit acestuia, preţul unei garsoniere în proiectul denumit The Park începe la 55.000 de euro, al unui apartament cu două camere la 75.000 euro, trei camere 95.000 euro şi patru camere 120.000 de euro. Preţurile includ TVA. Până acum au fost vândute 30% din cele 69 de apartamente din The Park.

Potrivit Hanner, conductivitatea termică a apartamentelor din The Park este de 0,25 W/mpK, comparativ cu standardele europene de 0,45 W/mpK şi cu cu cele româneşti de 0,55 W/mpK. Calculele lituanienilor arată că, pe timp de iarnă, factura la căldură pentru un apartament cu două camere ar trebui să fie în jur de 70 de lei pe lună, dacă se păstrează tot timpul o temperatură medie de 25 de grade Celsius la interior.

Fără sprijinul băncilor

Planurile lituanienilor prevăd construcţia a încă trei blocuri, fiecare cu câte 130 de locuinţe. Compania are capital bugetat pentru dezvoltarea primei clădiri, programată a fi livrată pe piaţă la sfârşitul anului viitor, iar restul le va construi în funcţie de ritmul vânzărilor până în 2017.

Hanner are în dezvoltare 1.000 de apartamente în opt oraşe din Europa şi pentru toate foloseşte doar capitalul propriu. Motivul? „Băncile spun că vor să dea credite, dar în realitate condiţiile de acordare sunt foarte restrictive şi nu le poţi accesa. Nici măcar în ţările mai dezvoltate“, a precizat Valuckas.

Hanner nu mai deţine în România alte terenuri, însă reprezentantul companiei spune că ritmul vânzărilor din The Park va determina achiziţia unui alt teren pentru viitoare dezvoltări.

Compania intenţionează să intre şi pe piaţa germană şi pe cea din Marea Britanie, după ce, până acum, şi-a concentrat activitatea în Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina şi România. Hanner gestionează active şi a fost implicată în dezvoltări în valoare totală de 1 mld. euro.