„Avem ventilatoare pentru respiraţie artificială” disponibile şi suntem pregătiţi să „le livrăm spitalelor din lume” gratuit cu condiţia ca ele să fie furnizate pacienţilor şi nu plasate într-un depozit, anunţase pe Twitter patronul Tesla Inc şi al SpaceX. „Dragă Elon, Ucraina este a doua ţară ca mărime în Europa, cu o populaţie de aproape 40 de milioane de cetăţeni”, a scris ambasada ucraineană la Washington, tot într-un mesaj.

Vine apogeul pandemiei

„Situaţia pandemică în Ucraina se apropie de apogeul său, aprilie va fi cea mai dură lună. Oamenii în spitale au nevoie de aparate de ventilat mecanic. Suntem gata să cooperăm! Diakuiemo!” (Mulţumim, în limba ucraineană), se menţionează în textul ambasadei. Fostul ministru al sănătăţii, Ulana Suprun, i se adresase lui Musk încă de marţi pe Twitter. „Ucraina are într-adevăr nevoie acută de ventilatoare. Vă rog, ajutaţi-ne!”, scrie ea. Totuși, să nu uităm, este nevoie de aparatură și în SUA, așa că nu se știe dacă Musk va răsunde afirmativ la solicitarea Ucrainei. Cu atât mai mult, cu cât cu o săptămână mai devreme, Musk declarase că Tesla a cumpărat ventilatoare din China pentru spitalele din SUA şi că o fabrică Tesla din New York va începe să producă aparate similare

Cifre mici

Joi dimineaţă, Ucraina înregistra 809 cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 20 de decese. Aceasta este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi cheltuielile sale pentru sănătate reprezintă o mică parte din ceea ce alocă ţările occidentale. Ucraina are un sistem de sănătate publică foarte fragil şi nu dispune decât de 3.900 de aparate de ventilat mecanic în unităţile sale de terapie intensive raportate la aproape 40 de milioane de locuitori, faţă de 25.000 în Germania, de două ori mai populată.