Țara Galilor introduce limita de viteză de 32 km/h în localitate

Țara Galilor devine prima țară din Marea Britanie care, de duminică, 17 septembrie, introduce limita de 32 km/h în localități, adică 20 mile per hour (mph).

Legea modifică limita de viteză pe aproximativ 35% din drumurile galeze.

Decizia a fost salutată de Organizația Națiunilor Unite, grupurile de mediu și organizațiile care militează pentru siguranța rutieră, însă dur criticată de politicienii opoziției. Potrivit reprezentanților administrației, noua limită de viteză va reduce decesele și zgomotul. De asemenea, regula va încuraja oamenii să facă mișcare, mergând pe jos sau cu bicicleta, mai spun inițiatorii, relatează BBC.

În Marea Britanie, prima zonă care a introdus limita de viteză de 32 km/h a fost Tinsley, Sheffield în 1991. Acum, există numeroase localități din Marea Britanie care au impus această regulă pe unele dintre drumurile lor rezidențiale.

O decizie asemănătoare s-a luat și în Spania, în anul 2019. Scoția și Irlanda analizează, la rândul lor, ele introducerea limitei de viteză.

Marea Britanie
SURSA FOTO: Dreamstime

Codul Rutier a fost actualizat și în România

Legislația rutieră a fost actualizată și în țara noastră, astfel că au apărut modificări privind viteza legală cu care șoferii pot circula pe drumurile publice. Parlamentul dezbate un nou prag care, dacă este depășit de șofer, acesta rămâne fără permisul auto timp de șase luni.

Anul trecut, în România s-au înregistrat peste 4.700 de accidente rutiere. Dintre acestea, 20% au avut drept cauză viteza prea mare. Așadar, pentru a înăspri pedepsele pentru șoferii care încalcă limitele de viteză, Senatul a adoptat mai multe modificări ale Codului Rutier.

”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, se arată în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Potrivit aceluiași document, în cazul în care șoferul care a primit această sancțiune recidivează în decurs de 6 luni de la momentul recuperării permisului, va primi pe lângă sancțiunea aferentă alte 30 de zile de suspendare a carnetului de conducere.

Limita de viteză în localități va rămâne 50 km/h, dar vor exista și zone în care se va putea circula cu până la 80 km/h.