Liderul interlop Lucian Boncu, cel trimis în judecată de DIICOT Timişoara pentru că ar fi comandat asasinarea unui jurnalist incomod, a fost reţinut în Italia marţi, 1 iunie, a confirmat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Interlopul a fost prins în Italia, într-un oraş situat la circa 70 km de Roma

Pe 1 iunie, în urma unei operațiuni ENFAST declanșate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, în colaborare cu echipele FAST Serbia, FAST Croaţia și FAST Slovenia, a fost depistat și reținut, în localitatea Latina din Italia, un bărbat, de 43 de ani, urmărit naţional și internațional, la solicitarea autorităților române, transmite Poliţia Română.

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților) înglobează toate structurile naționale de „Urmăriri”, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene și alte state, în ceea ce privește localizarea și predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.

Pentru ce era căutat Lucian Boncu de autorităţile din România?

Lucian Boncu se sustrăgea punerii în executare a unui mandat de arestare preventivă emis împotriva sa, pentru comiterea infracțiunilor de încercare de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor, respectiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Sursă foto: Poliţia Română, secţiunea Persoane Urmărite

La data de 10 septembrie 2019, bărbatul ar fi încercat să determine alte persoane să agreseze, prin împușcare, un jurnalist de la o publicație on-line, ca răzbunare pentru articolele compromițătoare scrise de reprezentantul mass-media la adresa sa. Este vorba despre jurnalistul timişorean Dragoş Boţa, care a scris mai multe articole despre activitatea liderului interlop.

De asemenea, Lucian Boncu ar fi predat unei persoane, în vederea folosirii în agresiune, o armă de foc, în stare de funcționare și ar fi promis că, în cazul aducerii la îndeplinire a solicitării sale, i-ar fi recompensat financiar pe agresori și le-ar fi făcut cadou arma.

Bărbatul a fost reținut, fiind declanșată procedura de predare în favoarea autorităților române.

Activitățile investigative au fost efectuate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale și ai Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Schimbul de date cu autoritățile italiene a fost efectuat prin intermediul  Biroului SIRENE România, respectiv Biroului Atașatului de Afaceri Interne din Italia.

Sursa foto: Dreamstime