Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a participat, joi seara, la o şedinţă condusă de Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Social-democratul i-a atras atenţia oficialului european că Pachetul Uniunii Europene privind combaterea schimbărilor climatice, “Fit for 55”, va duce la creşteri de costuri uriaşe, care vor fi plătite de cetăţeni. Susținem combaterea schimbărilor climatice, dar nu cu prețul sărăcirii oamenilor, insistă Dan Nica.

Creşterea preţurilor la energie şi combustibili va genera scumpiri în lanţ la nivelul economiilor, iar familiile cu venituri mici, bătrânii şi alte categorii de persoane vulnerabile vor plăti scump acest demers. Uniunea Europeană nu trebuie să se îndepărteze de oameni și de drumul unei tranziții juste, afirmă Dan Nica, potrivit Antena 3.

“Oamenii au dreptul să trăiască, să supraviețuiască și să fie ajutați”

“Fit for 55 este un pachet legislativ constructiv și de viitor, dar îi lipsesc măsurile active de compensare. Având în vedere că se estimează că va crește costul energiei, numărul persoanelor care își plătesc cu mare greutate facturile va crește.

Scumpirile vin la pachet cu unele măsuri din PNRR, în cazul României fiind vorba de înghețarea salariului minim, care este de doar 280 de euro, înghețarea pensiilor, cea medie fiind de 300 de euro. Care credeți că va fi răspunsul acestor oameni care își vor vedea veniturile diminuate drastic? Acești cetățeni vor fi nevoiți să aleagă între a mânca, a-și plăti utilitățile sau a-și cumpăra medicamentele.

Nu cred că vrem să îi punem în această situație. În absența unui Fond Social de o dimensiune corespunzătoare, care să compenseze toate aceste pierderi de venituri, am mari dubii că vom avea un sprijin pentru acest pachet, în forma actuală, iar sprijinul meu nu va exista. Oamenii au dreptul să trăiască, să supraviețuiască și să fie ajutați”, a declarat, joi, Dan Nica.

“Salut angajamentul CE de a lupta împotriva schimbărilor climatice (…) dar nu voi gira adâncirea sărăcirii unei populații aflate oricum în dificultate”

“Măsurile rapide şi corecte pe care Comisia dorește să le facă pentru a atinge obiectivul unor transformări profunde și benefice în legătură cu schimbările climatice nu trebuie să ignore dimensiunea socială în țări precum România, unde corectarea deficitului de dezvoltare și transformările solicitate de Comisie nu se pot face pe termen scurt și nici fără eforturi semnificative, greu de anticipat în contextul politic actual din țară.

Mai mult, planul care cuprinde propuneri ambițioase va conduce la creșteri de costuri semnificative, plătite de cetățenii fiecărui stat membru. Pachetul prezentat de Comisie este cel mai ambițios pachet legislativ din această legislatură și salut angajamentul CE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, mai ales în contextul inundațiilor puternice din vestul Europei (Germania, Belgia, Elveția), dar nu voi gira adâncirea sărăcirii unei populații aflate oricum în dificultate”, a mai indicat liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European.

Sursa foto: Dreamstime