Liderii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nu au vrut sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au avut si nici nu au vreo legatura cu serviciile de informatii, asa cum a propus in 2019 reputatul avocat Corneliu-Liviu Popescu din Baroul Bucuresti, care a cerut conducerii UNBR sa faca demersurile pentru demascarea ofiterilor de informatii ori colaboratorilor serviciilor secrete din avocatura, potrivit Lumea Justiției.

Propunerea a fost inaintata Comisiei Permanente a UNBR de avocatul Marius Striblea, vicepresedintele Uniunii, insa de la acel moment doar doi membri ai Comisiei au depus o asemenea declaratie. Este vorba despre Marius Striblea si inca un membru al Comisiei.

Refuzul liderilor UNBR de a completa declaratii privind faptul ca nu au avut si nu au legaturi cu serviciile de informatii a fost dezvaluit chiar de vicepresedintele Uniunii, Marius Striblea.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de miercuri, 25 august 2021, Marius Striblea se intreaba daca nu cumva lipsa dorintei de a da respectivele declaratii are legatura cu temerea unora de a nu deranja “partenerii”.

Ce spune vicepresedintele UNBR

„Deși au trecut doi ani de la acea ședință, nu au apărut declarațiile membrilor Comisiei Permanente. Separat de ale mele, date la 22.08.2019, 28.02.2020 și 12.02.2021, mai e înregistrată la uniune una singură, dar care nu e făcută publică.
E cam puțin, nu sunteți de acord?
Nu merge facila explicație a lipsei timpului necesar redactării.
Mai plauzibilă pare inexistența dorinței de a le da.
Se pune întrebarea de ce nu este voință în acest sens?
Are asta vreo legătură cu absența apetitului de a “apăra” avocatura și altfel decât prin comunicate “elegante”, prin care să nu “deranjăm partenerii”?

Totuși, ființă dubitativă, îmi pun întrebarea dacă nu cumva, de modă veche, eu sunt cel ce nu vreau să înțeleg până la urmă “adevărul” din viziunea unora dintre lideri și anume că avocatul trebuie să fie “diplomat” și să se facă plăcut Sistemului. Să constituie un veritabil “fusion” între tradiționalul apărator al drepturilor omului și purtătorul de stele pe umeri sau bocanci în picioare. Ori, în cel mai bun caz, să aibă bifată măcar rubrica “semnatar de angajamente”.

Și mai e ceva. Scopul ieșirilor mele, inclusiv prin postări pe facebook, nu este nicidecum atacarea profesiei, cum spun unii pe la colțuri, cu paharul în mână. Cei cărora le bâzâie musca pe căciulă sau, după caz, pe chipiul purtat de capul propriu sau de cel patern. Dimpotrivă, îmi iubesc breasla pe care, în limita puterilor, am apărat-o cu toate riscurile, de fiecare dată. Doresc revenirea ei pe poziția cuvenită și întărirea continuă, dar mă încăpațânez să cred că aceste lucruri se vor face doar sub egida celor ce nu pot fi suspectați că slujesc interese străine de cele ale nobilei noastre profesii, AVOCATURA.”, a scris avocatul pe Facebook.

Sursa foto: Dreamstime