Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD, a declarat că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură pentru a demite actualul Guvern din cauza proastei guvernări. Aceasta a remintim că de când a ajuns Orban la conducerea Guvernului s-a împrumutat cu 20 de miliarde de lei fără a fi investiți în necesitățile României.

De asemenea, Olguța Vasilescu face apel și către celelalte partide să susțină moțiunea de cenzură, pe lângă PSD și UDMR.

“PSD va depune o moţiune de cenzură, moţiune care se va axa nu doar pe sancţionarea unui abuz al Guvernului Orban, care doreşte să schimbe regulile în timpul jocului, ci şi pe necesitarea demiterii ca urmare a proastei guvernări. Să nu uităm că de la învestire Guvernul Orban s-a împrumutat cu suma de 20 de miliarde de lei fără ca aceşti bani să fie direcţionaţi către investiţii, din moment ce şantierele de autostrăzi sunt subfinanţate, din moment ce nu au mai fost alocate fonduri pentru dezvoltarea comunităţilor locale, nu se mai măresc nici veniturile românilor şi se taie toate programele de sprijin pentru intreprinderile mici şi mijlocii sau pentru fermieri care fuseseră introduse de guvernarea PSD”, a declarat deputatul PSD.

Orban nu vrea să majoreze punctul de pensie, alocațiile și salariile

Deputatul PSD a amintit că Orban a recunoscut că nu vrea să majoreze punctul de pensie din luna septembrie și nici creșterea alocațiilor sau salariilor.

“Să nu uităm şi că ieri Ludovic Orban şi-a recunoscut intenţia de a nu majora punctul de pensie la 1.775 de lei din luna septembrie, aşa cum este prevăzută în legea pensiilor. Aşa cum a recunoscut şi că nu doreşte creşterea alocaţiilor copiilor, creşterea salariilor profesorilor, anunţând chiar şi măsuri dure de austeritate, cum ar fi eliminarea scutirii de impozite la IT-işti”, a mai spus Vasilescu.

Programul de guvernare al PSD, reactualizat

În cadrul ședinței de luni a social-democraților, Olguța Vasilescu a anunțat că s-a reactualizat programul de guvernare al PSD.

“O altă decizie a fost trasarea sarcinii către departamentele PSD de a reactualiza programul de guvernare al PSD în raport cu ultimele măsuri luate de Guvernul Orban care a reuşit să anuleze în doar trei luni de zile toate progresele economice făcute de România în ultimii ani. De la 2,97% deficit au ajuns la 4%, de la 35% datorie publică se prognozează o datorie publică de 39%, de la aproape 5% creştere economică, am avut chiar şi 7% în anul 2017, se îndreaptă spre o creştere economică de 2%, potrivit analiştilor economici, de la 3,4% inflaţia în luna noiembrie a ajuns la 4,2%, iar cursul leu-euro a cunoscut de asemenea un nivel fără precedent istoric”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit acesteia, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor din 20 ianuarie PSD va cere suplimentarea ordinii de zi cu legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Negocieri pentru demiterea Guvernului

În plus, Vasilescu a spus și că toţi parlamentarii social-democraţi au semnat pentru moţiunea de cenzură, care va fi susţinută şi de cei de la UDMR.

Fostul ministru al Muncii a spus că va negocia cu toată lumea care dorește să dea jos Guvernul.

“Cu toată lumea, toţi parlamentarii care doresc să dea jos acest guvern care, iată, în trei luni de zile a reuşit să anuleze toate măsurile bune luate în ultimii trei ani de zile, cred că orice parlamentar care doreşte să voteze moţiunea este binevenit. (…) Sper să fie şi alţi parlamentari în afară de cei de la PSD şi UDMR care se susţină această moţiune de cenzură”.

În ceea ce privește o propunerea de premier din partea PSD, Olguța Vasilescu a spus:

“Sigur că vom juca la vremea respectivă cu cărţile pe care le vom avea pe masă. Deocamdată, primul punct este acela de a da jos acest guvern. Mai departe ce se va întâmpla e o decizie pe care o vom lua în CEX şi desigur că vă vom anunţa imediat”.

“PSD este pregătit să-şi asume inclusiv riscul anticipatelor. PSD-ul îşi reactualizează programul de guvernare. Orice partid politic trebuie să îşi propună să intre la guvernare, mai ales în situaţii de criză cum este aceasta, din păcate”, a mai spus ea.